Cum poţi depista şi trata cancerul de col uterin

1 73120 original jpg jpeg

Şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, concluzie ce plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea provocată de această boală. Dacă faceţi controale periodice şi vă prezentaţi la medic încă de la primele simptome, boala se poate vindeca.

Cancerul de col uterin afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani şi presupune apariţia la nivelul cervixului a unor celule atipice care se multiplică necontrolat. “Cancerul de col uterin se poate vindeca în majoritatea cazurilor dacă este descoperit într-un stadiu incipient”,explică dr. Elena Claudia Teodorescu,medic primar în radiologie şi imagistică medicală,doctor în ştiinţe medicale,în cadrul Donna Medical Center.

HPV,cea mai frecventă cauză

“Cea mai frecventă cauză a cancerului cervical este infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus),care determină apariţia verucilor genitale şi poate determina modificări canceroase la nivelul colului. Boala poate fi cauzată şi de anomaliile celulare la nivelul colului”,explică medicul.