Cum recunoşti anemia cauzată de lipsa de fier

1 72866 original jpg jpeg

Oboseala, paloarea şi ameţeala sunt câteva dintre simptomele anemiei produse de lipsa de fier din organism. În formele uşoare, astfel de semne pot lipsi.

Aproape un sfert din populaţia lumii are lipsă de fier,carenţa acestui mineral putând duce la anemie feriprivă. Este cea mai comună formă de anemie,fiind mai frecventă la femei,copii şi la donatorii de sânge. Anemia feriprivă este cauzată de aportul insuficient al acestui mineral prin alimentaţie (dietă vegetariană),în sarcină şi alăptare,în perioada de creştere,la cei cu diverse afecţiuni (boala celiacă,ulcer).Pe măsură ce se agravează,anemia feriprivă se manifestă prin:oboseală,scăderea rezistenţei la efort,respiraţie dificilă,dureri de cap,palpitaţii,paloare,irascibilitate,insomnie,dificultate de concentrare. Infecţiile frecvente,pierderea poftei de mâncare,uscăciunea pielii şi a părului,crăpăturile la colţurile gurii,senzaţia de gât uscat şi dificultatea la înghiţire. De reţinut faptul că anemia feriprivă se poate manifesta şi prin dorinţa de a consuma produse necomestibile precum var,gheaţă sau pământ.

Mineral cu beneficii multiple

Fierul intră în componenţa hemoglobinei,principalul constituent al globulelor roşii. De asemenea,este prezent în mioglobină,o proteină al cărei rol principal este de a transporta oxigenul la nivelul muşchilor. Necesarul de fier creşte în timpul sarcinii,pentru a face faţă creşterii volumului sangvin,cât şi pentru a susţine dezvoltarea fătului.   

Citeşte mai multe de anemia cauzată de lipsa de fier pe clicksanatate.ro