De ce îţi curge sânge din nas. Cele 10 boli de care poţi suferi

de ce îţi curge sânge din nas jpeg

De cele mai multe ori, sângerările nazale nu sunt periculoase pentru sănătate, însă există şi situaţii în care indică o afecţiune serioasă. Iată de ce îţi curge sânge din nas.

Cunoscute şi sub numele de epistaxis,sângerările nazale apar când vasele de sânge care străbat mucoasa nazală se sparg,din varii motive. Suflarea cu putere a nasului,zgârierea mucoasei nazale sau un traumatism declanşează pierderile de sânge. Vasele sangvine se sparg şi din cauza răcelilor şi a modificărilor de temperatură. Aerul rece din timpul iernii usucă şi irită mucoasa. Folosirea excesivă a descongestionantelor nazale poate fi un alt factor declanşator.

De ce îţi curge sânge din nas - 10 boli care se pot manifesta prin sângerări nazale

-          hipertensiune arterială

-          tumori nazale

-          leucemie

-          tulburări hormonale în sarcină

-          tulburări de coagulare

-          ciroză

-          deviaţie de sept

-          rinită alergică

-          tromobocitopenie (număr scăzut al trombocitelor din sânge)

-          ateroscleroză

Cum opreşti hemoragia

Când se declanşază sângerările,stai în picioare sau pe un scaun,nu în poziţia culcat. Ţine capul uşor aplecat în faţă,ca sângele să nu ajungă în cavitatea bucală. Apasă cu un deget pe nara care sângerează,fără să ridici cealaltă mână în sus-un obicei popular,pe care însă specialiştii nu îl recomandă. Te poţi folosi şi de un tifon. Sângerarea ar trebui să se oprească în maximum 10 minute. Ca să eviţi o nouă hemoragie,nu sufla nasul timp de 24 de ore. Nu te expune la aer uscat şi nici nu sta în locuri cu temperaturi scăzute.

De ce îţi curge sânge din nas - Atenţie!

Dacă ai episoade repetate de sângerări nazale ori urmezi un tratament cu anticoagulante,precum warfarina,mergi să te vadă un medic. În cazul în care sângerările nazale sunt însoţite de palpitaţii şi respiraţie greoaie,dacă vomiţi sânge sau dacă sângerarea nu se opreşte în maximum 20 de minute,trebuie să mergi de urgenţă la spital. Medicii îţi vor recomanda anumite teste de sânge,dar şi endoscopia nazală şi tomografia computerizată,pentru identificarea cauzelor sângerărilor repetate.

De ce îţi curge sânge din nas - INFO

Persoanele care au o mucoasă nazală sensibilă pot suferi de sângerări din cauza infecţiilor respiratorii.

Sfatul specialistului

Dr. Călin Ciubotaru,medic de familie, despre de ce îţi curge sânge din nas

Majoritatea sângerarilor nazale se opresc spontan sau prin compresia continuă a aripii nazale,timp de 3-5 minute. Există sângerări nazale greu de stăpânit,recurente,abundente sau de durată,care necesită aplicarea de hemostatice şi tamponament nazal,de preferinţă într-un cabinet medical. După oprirea sângerării,un consult ORL,cardiologic,hematologic,împreună cu investigatii de laborator,pot fi necesare pentru stabilirea şi tratarea cauzei şi pentru prevenirea recurenţelor.