Deformările coloanei: scolioza, cifoza, lordoza

1 80753 original jpg jpeg

Scolioza, cifoza şi lordoza reprezintă deformări ale coloanei vertebrale  şi afectează atât femeile, cât şi bărbaţii. Pe lângă aspectul inestetic, provoacă durere, afectează muşchii dorsali şi nervii spinali şi buna funcţionare a organelor interne.

Scolioza, deviaţie în 3 dimensiuni

Reprezintă o deformare permanentă, în 3 dimensiuni, a coloanei vertebrale. Deviaţia este cauzată de torsiunea vertebrelor şi survine în general în copilărie. Determină asimetrii la nivelul umerilor şi al omoplaţilor, provoacă o deformare a toracelui. Poate fi de două tipuri: sub forma literei C, cu o singură curbură, sau sub forma literei S, cu două sau trei curburi. Printre cauzele care pot determina apariţia scoliozei se numără purtarea incorectă a ghiozdanului, creşterea bruscă în înălţime, postura necorespunzătoare, reumatismul, rahitismul, poliomelita şi lipsa exerciţiilor fizice destinate întăririi musculaturii spatelui. Eficacitatea tratamentului depinde de gravidatea deviaţiei, de aceea e important ca scolioza să fie tratată în stadiul precoce. Scolioza severă se corectează prin intervenţie chirurgicală.

Cifoza determină apariţia cocoaşei

Cifoza desemnează curbarea excesivă a coloanei în zona toracică, favorizând astfel apariţia cocoaşei. Cele mai predispuse persoane sunt cele care suferă de miopie sau cele care petrec mult timp pe scaun, într-o postură greşită , cu corpul aplecat mult spre faţă. Poate apărea la copii – cifoza juvenilă –, la tinerii adulţi – ca simptom al unei boli reumatismale, numită spodiloartrită anchilozantă - , şi la persoanele de vârsta a treia.

Lordoza sau „spatele în şa“

Lordoză este termenul folosit pentru a descrie curbura anterioară a unei părţi a coloanei vertebrale. Două segmente ale coloanei sunt, în mod normal, lordotice, anume partea lombară şi cea cervicală. Curburile excesive sunt însă numite spate în şa şi arată ca o scobitură pronunţată. Cauzele pot fi congenitale, dar lordoza poate fi cauzată şi de slăbirea muşchilor spatelui sau de obezitate. Sarcina poate provoca lordoză, la fel şi portul încălţămintei cu toc înalt. Netratată, afecţiunea devine permanentă şi dureroasă, curbura exagerată provocând compresia nervilor lombari.

Sfatul specialistului

„O postură corectă aduce beneficii majore stării de sănătate a întregului organism, o postură greşită, determinând, în schimb, deformarea coloanei vertebrale. Pentru evitarea afecţiunilor, trebuie acordată mai multă atenţie poziţiei adoptate pe scaun sau în timpul mersului, dar şi menţinerii mobilităţii cât mai ridicate la nivelul articulaţiilor corpului. În acest sens, sunt recomandate antrenamentele posturale, care au la bază diferite tehnici de respiraţie şi de sporire a mobilităţii“.

tiberiu vintiloiu jpg jpeg

Tiberiu Vintiloiu, fondator şi trainer Postural Alignment