Deviaţia de sept îngreunează respiraţia

1 77335 original jpg jpeg

Tot mai multe persoane se plâng din cauza deviaţiei de sept. Fie că e vorba de dureri de cap, sângerări nazale sau infecţii ale sinusurilor, un lucru e cert: afecţiunea te împiedică să respiri bine.

Peste 80% din persoane au deviaţie de sept – afecţiune în care septul nazal (osul care împarte cavitatea nazală în două) este deplasat spre stânga sau spre dreapta, fapt care duce la îngreunarea respiraţiei. Nasul nu-şi îndeplineşte funcţia de purificator al aerului. Tratamentul este necesar doar atunci când septul suferă un dezechilibru grav, cauzând probleme mari de respiraţie.

Dificultăţi în respiraţie, printre simptome

Majoritatea persoanelor cu deviaţie de sept nu sunt conştiente de acest defect. Dificultăţile în respiraţie apar în cazul în care deviaţia este mai severă. De fapt, pacienţii sunt conştienţi de faptul că respiră mai greu în momentul când suferă o infecţie de tract respirator superior. Hemoragia, durerile la nivelul piramidei nazale, infecţiile sinusale sunt, de asemenea, simptome ale deviaţiei de sept. Sforăitul cauzat de această afecţiune este mult mai frecvent întâlnit la copii.

Este indicată consultarea unui medic orelist în momentul în care suferi episoade recurente de sinuzită, ai sângerări nazale frecvente sau observi că ţi se înfundă des o nară, fără ca tratamentele să aibă vreun efect.

Complicaţii ale bolii

O deviaţie de sept severă blochează respiraţia. Aceasta duce la uscarea mucoasei bucale şi mutarea respiraţiei pe gură. În cazul în care deviaţia de sept nu este tratată poţi suferi de câteva complicaţii, cum ar fi:

  • respiraţie urât mirositoare;
  • senzaţia de presiune sau congestie la nivelul nasului;
  • tulburări de somn, din cauza neplăcerilor cauzate de imposibilitatea de a respira pe nas în timpul nopţii;
  • scăderea performanţelor intelectuale, deoarece creierul nu se oxigenează corespunzător;
  • stare de nervozitate, iritabilitate permanentă;
  • scăderea performanţelor sportive. Se tratează chirurgical Simptomele deviaţiei de sept pot fi tratate cu medicamente. Cu toate astea, medicaţia nu înlătură cauza, ci alină, pe moment, suferinţa. De aceea, singura metodă prin care se poate scăpa definitiv de această problemă este intervenţia chirurgicală, numită septoplastie. Operaţia nu presupune tăieturi la suprafaţa pielii, fiind efectuată prin nări. In timpul septoplastiei, chirurgul face o mică incizie în sept şi îndepărtează excesul de os sau de cartilaj. Uneori, septoplastia este combinată cu rinoplastia, pentru a îmbunătăţi aspectul nasului.