Deviaţie de sept: tratament sau operaţie?

1 71563 original jpg jpeg

Respiri, sforăi sau suferi de apnee de somn? Este posibil să ai deviaţie de sept. De fapt, să ştii că 8 din 10 persoane prezintă această problemă, însă doar în cazuri grave se impune operaţia, numită septoplastie.

Deviaţa de sept apare când peretele subţire care separă cele două nări este deplasat într-o parte sau alta a nasului. Uneori deplasarea este severă,împiedicând respiraţia. Disconfortul poate fi redus prin folosirea sprayurilor decongestionante şi antihistaminice (tratamentul fiind menit să elibereze căile respiratorii) sau prin intervenţie chirurgicală. Odată cu septoplastia se poate realiza şi rinoplastia,care pesupune remodelarea nasului,prin ajustarea cartilajelor.

Cum apare

Deviaţia poate să apară în timpul dezvoltării fetale şi poate fi depistată încă de la naştere. În alte cazuri,septul poate fi deplasat în urma loviturilor la nivelul nasului. De exemplu,la nou-născuţi,leziunea se poate produce în timpul travaliului. La copii şi adulţi,traumatismele nazale pot fi o cauză,cel mai des afectaţi fiind cei care practică sporturi de contact.

Simptome frecvente

În cele mai multe cazuri,deformarea nazală nu este însoţită de simptome,aşa că majoritatea oamenilor nici nu ştiu că au această problemă. Leziunea poate să se manifeste astfel:•    Dificultăţi de respiraţie în timpul unei viroze;•    Uscarea frecventă a mucoasei nazale,care poate declanşa sângerări;•    Respiraţie zgomotoasă în timpul somnului şi somn de proastă calitate,agitat;•    Nevoia de adormi doar pe-o parte,pentru a uşura respiraţia. Acest gest indică o deviaţie severă,care îngustează căile respiratorii;•    Senzaţia permanentă de nas înfundat,acompaniată de acuitate olfactivă scăzută (scăderea mirosului),senzaţie de uscăciune,iritaţie a mucoasei nazale,sângerări.

În ce constă tratamentul chirurgical

Când simptomele devin insuportabile,medicul poate decide efectuarea operaţiei,o procedură care durează chiar şi o oră şi jumătate,sub anestezie generală sau locală. Astfel,medicul face o incizie,îndepărtează mucoasa care acoperă cartilajul şi osul deviat şi apoi îndreaptă septul deformat. Poate fi necesară scoaterea unor aşchii osoase sau susţinerea septului cu mici atele,care se scot după câteva zile. Pacientul poate pleca acasă la câteva ore de la intervenţie.

Recuperarea,în câteva zile

În perioada de după operaţie,pacientul resimte dureri pe care le poate reduce cu ajutorul calmantelor recomandate de medic. De asemenea,specialistul poate recomanda antibiotice,pentru a preveni complicaţiile. Compresele locale cu gheaţă sunt de folos. După operaţie,este interzisă suflarea nasului sau strănutul cu gura deschisă. În caz că apa sângerări,dureri mari,febră şi probleme de respiraţie,este obligatorie vizita la medic.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg