Hematoame. Ce sunt şi când e cazul să te îngrijorezi din cauza lor

1 73047 original jpg jpeg

Deseori se întâmplă ca după o lovitură mai puternică să ne alegem cu vânătăi, cunoscute şi sub numele de hematoame. Când trebuie să ne îngrijoreze un astfel de semn, care sunt cele mai bune tratamente – îţi răspundem pe rând la toate aceste întrebări.

Prin definiţie, aceste hematoame reprezintă o acumulare de sânge (cheag), care apare sub piele,în afara unui vas sangvin,ca urmare a unei lovituri sau a strivirii ţesutului respectiv.

Dacă în primă fază hematomul are nuanţa roşiatică-vineţie,pe măsură ce se reabsoarbe în piele se estompează şi devine galben-verzui. Bine de ştiut este că aspectul cheagului de sânge,dar şi timpul de vindecare diferă de la o persoană la alta. În timp ce cele mai multe dintre hematoame dispar după câteva zile fără tratament (de regulă 5-8 zile),celor care apar la nivelul capului trebuie să le acordăm mai multă atenţie.

Tipuri de hematoame

În funcţie de aspectul şi de locul în care apar,hematoamele sunt de mai multe feluri. Cele mai întâlnite dintre acestea sunt:

-         hematoame simple – cele de la nivelul pielii,în urma unei lovituri;

-         epidurale-pot fi consecinţa unui traumatism la cap (leziune a creierului). În acest caz,sângele se acumulează între dura mater (membrana groasă a sistemului nervos central) şi craniu;

-         hematoame subdurale – apar între două dintre cele trei învelişuri ale sistemului nervos central,de regulă după accidente rutiere,agresiuni sau căderi de la înălţime mare;

-         ale scalpului – sunt cunoscute în popor şi sub denumirea de cucuie;

- hematoame intra-abdominale – leziuni în urma unei lovituri puternice la nivelul abdomenulul sau a unei afecţiuni. Hematoamele de acest tip se pot localiza atât în peretele abdominal,cât şi la nivelul unor organe,cum este ficatul,splina,rinichii.

Acele hematoame ce apar la cap sunt mai periculoase

Unele dintre consecinţele frecvente ale loviturilor la cap sunt hematoamele. Important de ştiut este că dintre toate tipurile de cheaguri de sânge,acestea (hematoame epidurale şi subdurale) necesită o atenţie mai mare,respectiv control medical. În funcţie de locul în care apar în cutia craniană,unele dispar treptat cu ajutorul tratamentului medicamentos,iar alte necesită intervenţie chirugicală prin care sunt eliminate. Există cazuri când hematomele pot apărea şi la câteva săptămâni după lovitura la cap,ele fiind semnalate de simptome precum starea de greaţă,migrene,vărsături,amorţirea mâinii. 

Ce trebuie să faci în caz de lovitură

Prima măsură la care trebuie să apelezi în cazul unor hematoame este aplicarea unei pungi cu gheaţă (poţi înfăşura într-un prosop) deasupra locului lezat. Astfel,nu numai că se va reduce inflamaţia,ci se va diminua şi durerea. Când disconfortul persistă,se poate apela la analgezice uşoare (medicamente contra durerii) şi la antiinflamatoare.