Îndulcitorii artificiali cresc riscul de diabet zaharat?

1 76995 original jpg jpeg

Dacă ţi se pare că trecerea la îndulcitori artificiali este o metodă bună de a reduce consumul de zahăr, este posibil să te înşeli. Conform unui studiu recent, îndulcitorii artificiali pot creşte riscul de diabet zaharat de tip 2.

Ce spune studiul

Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Adelaide, Australia, arată că prin consumul de îndulcitori artificiali timp de două săptămâni este suficientă pentra provoca o reacţie a organismului la glucoză.

Pentru studiu, cercetătorii au avut ca voluntari 25 de persoane sănătoase. Acestora li s-au dat doi îndulcitori artificiali diferiţi, care erau egali cu 1,5 l de băuturi dietetice pe zi. Acestea au fost consumate de trei ori pe zi sub formă de capsule înainte de mese în perioada celor două săptămâni de studiu. La final, a fost testat răspunsul lor la glucoză.

Rezultatele studiului

În timpul cercetării, oamenii de ştiinţă au descoperit că cei care au consumat îndulcitori artificiali au avut un nivel mai ridicat de absorbţie a glucozei din sânge, în timp ce capacitatea organismului de a limita creşterea glicemiei după masă a fost redusă.

Studiul a fost prezentat la reuniunea anuală a „Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului” de la Lisabona, Portugalia.

Credit foto: www.healthline.com