Obiceiul zilnic care duce la diabet de tip 2
Stresul emoţional, vârsta, regimul alimentar şi administrarea anumitor medicamente influenţează durata şi calitatea somnului. Partea proastă este că dacă nu poţi să dormi ori dormi prea puţin şi nu te simţi odihnită a doua zi, rişti să te îmbolnăveşti.
Femeile care se confruntă cu tulburări de somnau riscul de a se îmbolnăvi de diabet zaharat de tip 2,spun specialiştii. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au analizat rezultatele unui studiu,care a avut ca subiecţi 133.353 de femei din 2000 până în 2001,vreme de 10 ani. La începutul cercetării,nicio femeie nu suferea de diabet,boli de inimă sau cancer. Specialiştii s-au axat pe patru probleme:tulburări de somn,sforăitul frecvent,dormitul puţin şi lucratul în schimburi. La finalul studiului,6.407 de femei aveau diabet de tip 2.
Legătura dintre lipsa somnului şi diabet
Conexiunea dintre lipsa somnului şi diabetpoate fi explicată în urma asocierilor dintre indicele de masă corporală (IMC),hipertensiune arterială şi depresie. Studiile au arătat că somnul puţin poate creşte riscul de obezitate din cauza modificărilor metabolismului şi perturbarea hormonilor de foame. Obezitatea este,de asemenea,un factor de risc pentru hipertensiune.
Cercetătorii au remarcat faptul că descoperirile furnizează dovezi importante pentru medici şi cercetători pentru prevenirea diabetului zaharat în viitor,în rândul populaţiei cu risc ridicat de tulburări de somn multiple.
De ce apar tulburările de somn
Mulţi nu se pot bucura de un somn odihnitor,deoarece înainte de culcare se uită la televizor sau stau în faţa computerului ori a unui telefon inteligent. Există însă şi unele veşti bune. Faptul că nu reuşeşti să dormi în anumite nopţi nu înseamnă neapărat că vei avea probleme serioase de sănătate. Pentru a dormi fără probleme,stai departe de computere şi de telefoanele mobile cu 60-90 de minute înainte de somn;citeşte sau meditează. Totodată,încearcă să urmezi această rutină în fiecare noapte,inclusiv în weekend.