Ce trebuie să ştii despre prediabet până nu e prea târziu
Descoperit la vreme, prediabetul te anunţă de pericolul instalării diabetului. Din fericire, este un stadiu reversibil. Nu vei ajunge să suferi de diabet de tip 2 dacă iei aceste măsuri!
Verificarea glicemiei şi testul de toleranţă a glucozei te pot avertiza din vreme dacă ai un nivel al glicemiei periculos de mare. În cazul glicemiei pe nemâncate, valorile cuprinse între 110 şi 125 mg/dl indică prediabetul. Pentru testul de toleranţă orală la glucoză se recoltează glicemia pe nemâncate, după care se ia glucoza dizolvată în apă. După 2 ore, se recoltează glicemia. O valoare cuprinsă între 140 şi 199 mg/dl semnalează prediabetul.
De ce e necesar să acţionezi imediat
Odată ce ştii că ai glicemia mărită, nu neglija această problemă, pentru că pot apărea complicaţii serioase. Se poate ajunge la tulburări cardiovasculare, insuficienţă renală, neuropatie (pierderea sensibilităţii la frig, la cald), disfuncţie erectilă, în cazul bărbaţilor. Cere sfatul medicului de familie sau a unui specialist în nutriţie şi diabet pentru a face schimbările de dietă necesare.
Atenţie!
80% din cazurile de prediabet duc la instalarea diabetului de tip 2 în lipsa unui tratament şi a unui regim potrivit.
Ce-i de făcut? Mişcare în fiecare zi
O primă schimbare pe care o poţi face pentru a nu ajunge la diabet zaharat de tip 2 sau chiar 1 este să începi să faci mişcare zilnic sau la 2 zile, câte 20-30 de minute. Vei evita şi bolile inimii, vei scăpa sau vei reduce stresul, anxietatea, vei slăbi mai uşor, îţi vei reduce nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale.
Află ce măsuri poţi lua pentru a nu te îmbolnăvi pe clicksanatate.ro.