Judeţul din România unde jumătate din populaţie este bolnavă. Bolile care îi omoară pe locuitori

1 85357 original jpg jpeg

Aproape jumătate dintre clujeni suferă de o boală cronică, arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. Bolile de inimă, diabetul şi tumorile maligne sunt cele mai frecvente boli.  

Datele SDP Cluj sunt îngrijorătoare. Din cei  691.000 de locuitori, conform recensământului din 2011, 293.500 de persoane au cel puţin o boală cronică, iar responsabil pentru această situaţie dramatică este stilul de viaţă, susţin medicii. 

“Explicaţia simplă este aceeaşi ca la nivel mondial, şi anume un stil de viaţă nesănătos, adică alimentaţie nesănătoasă, lipsă de mişcare, sedentarism. Diabetul zaharat este o boală periculoasă, se poate chiar muri de la această afecţiune”, precizează conf. dr. Ioan Vereşiu, directorul Centrului de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Bolile care fac ravagii în rândul clujenilor sunt cele de inimă şi ale aparatului circulator. Pe locul doi în clasament se află cardiopatia ischemică, o boală caracterizată de o îngustare a arterelor coronare, vase care irigă muşchiul inimii. 

Citeşte şi: Laptele de aur, băutura care te scapă de obezitate, insomnii şi boli de ficat

Diabetul zaharat este o altă mare problemă pentru clujeni, numărul celor care suferă de această boală fiind în creştere faţă de anul precedent.

În topul 10 al bolilor care îi "omoară" pe clujeni se mai regăsesc şi: tumorile maligne, obezitatea, bolilor cerebro-vasculare,   tulburările mentale şi de comportament, guşa sau bolile psihice.

Soluţia? Sportul şi alimentaia sănătoasă.

"Obiceiurile de viaţă sunt cele vinovate, iar alimentaţia este pe primul loc în cazul hipertensiunii arteriale. O dietă bogată în vegetale şi cu mai puţine grăsimi este cea care face să se normalizeze şi tensiunea pentru că vasele de sânge nu mai suferă. Sedentarismul este un alt factor. Noi suntem preocupaţi de multe probleme, dar de sport mai puţin şi e cunoscut faptul că nu fac infarct cei care practică sport", a declarat medicul de familie Călin Florescu.

Sursă: ziaredecluj.ro