Lipsa de somn poate declanşa epilepsia

1 73584 original jpg jpeg

Boală neurologică prin care se modifică transmiterea semnalelor electrice în interiorul creierului, epilepsia are, în majoritatea cazurilor, cauze necunoscute. Dacă la pacienţii vârstnici pot exista cauze organice, la copii boala poate fi declanşată de lipsa somnului sau folosirea în exces a computerului.

Transmiterea genetică este scăzută în cazul epilepsiei,putând apărea doar la copiii ce provin din părinţi cu potenţial genetic epileptogen. “Cu cât pacientul epileptic este mai în vârstă,cu atât mai mult ne gândim la o cauză organică de gen accident vascular,tumoare,infecţie cerebrală etc. Lipsa de somn este un factor de antrenare a crizelor,mai ales la copiii care folosesc în exces calculatorul”,explică dr. George Popescu-Tismana,medic primar neurolog,specialist în electroencefalografie.

Poate apărea la orice vârstă

„Declanşarea epilepsiei poate avea loc în copilărie,dar poate apărea la orice vârstă. Simptomele sunt diferite la copii în primii doi ani de viaţă,până în 10 ani,la adolescenţi sau la adulţi. O criză de lungă durată poate să dureze săptămâni întregi,iar uneori se produce şi o dedublare a personalităţii pacientului”,susţine dr. Popescu-Tismana.