Lipsa vitaminei K poate provoca aceste boli

1 78594 original jpg jpeg

La fel ca alte substanţe nutritive - vitaminele A, C şi D, carbohidraţi, proteine, minerale,  vitamina K are un rol extrem de important în organism. Te-ai întrebat vreodată ce efecte are deficienţa de vitamina K asupra sănătăţii?

Vitamina K are funcţia de coagulare a sângelui, proces important în organism deoarece previne închegarea. De asemenea, vitamina K produce o proteină care are şi ea un rol în procesul de coagulare. Această proteină este şi ea două subcategorii: vitamina K1 şi vitamina K2.

Vitamina K1 este găsită de obicei în legumele verzi (spanac şi varză), în timp ce vitamina K2 este produsă de organism. Dar lipsa acestora este vizibilă, crescând riscul de apariţie a diferitelor boli, mai ales în rândul adulţilor.

Problemele de sănătate pe care deficienţa de vitamina K le poate provoca când lipseşte din organism sunt următoarele:

Afecţiuni cardiovasculare

Vitamina K2, care este produsă natural de organism, este direct legată de calcifierea arterelor. Iar lipsa acestei substanţe nutritive vitale din organism duce la creşterea riscului de depunere a calciului la nivelul arterelor, ducând la artere inelastice şi rigide. În plus, calciul nu este absorbit de oase, ducând la slăbirea lor. Cercetările au arătat că există o legătură activarea sau inactivarea proteinelor din oase şi din pereţii vaselor arteriale.  57% dintre persoane mor din cauza infarctului miocardic cauzat de deficienţa vitaminei K2. Aşadar, este important să incluzi în dietă alimente bogate în vitamina K (spanac, varză, broccoli, soia, fasole verde, mazăre etc.)

Cancer

Numărul persoanelor care află că suferă de cancer - orice formă- este tot mai mare de la o zi la alta. Vitamina K are proprietăţi anticancerigene care pot preveni boala, dar lipsa ei în organism poate creşte riscul. Potrivit unui studiu, riscul ca oamenii care suferă de deficienţă de vitamina K să sufere şi de cancer de prostată este foarte mare. Pentru a preveni această boală, include în dieta zilnică alimente bogate în vitamina K.

Osteoporoză

Vitamina K este o substanţă nutritivă esenţială pentru organism, în special pentru sistemul osos şi cel cardiovascular. Studiile au arătat că deficienţa de vitamina K creşte riscul de osteoporoză, după  vârsta de 40 de ani, când sistemul osos începe să slăbească. Mănâncă spanac, varză, broccoli.

Îmbătrânire prematură

Arăţi mai în vârstă decât eşti? Ei bine, acesta poate fi simptomul deficienţei de vitamina K în organism. Pe lângă faptul că deficienţa vitaminei creşte riscul de osteoporoză şi afecţiuni cardiovasculare, ea  accelerează şi procesul de îmbătrânire chiar de la o vârstă prematură.

Credit foto: www.medimetry.com