Listerioza, pericolul din legumele congelate. Ce este această boală şi cum se manifestă
În Europa, în ultimele săptămâni, a existat şi încă există o alertă în supermarketuri. Unele legume congelate au fost contaminate cu Listeria. Este o boală periculoasă şi nu trebuie să îi ignori simptomele, dacă le ai.
Listerioza, pericolul din legumele congelate. Mai multe supermarketuri din Europa şi România s-au confruntat cu această problemă. Clienţii care cumpăraseră pungi cu legume congelate au fost informaţi de pericol. Au fost puse afişe în magazine pentru a se returna legumele cumpărate. Listerioza a făcut victime dejaNouă persoane au murit după ce au consumat astfel de legume contaminate. 47 de oameni au ajuns la spital, contaminaţi cu această bacterie. Majoritatea consumase porumb congelat. Cazurile au fost semnalate în Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda şi Suedia.Ce este listeriozaE o afecţiune infecţioasă, produsă de bacteria Listeria monocytogenes. Se transmite la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză. Se găseşte şi în carnea gătită insuficient şi în produsele lactate. Bacteria se transmite prin contact direct cu persoane infectate sau animale. Poate ajunge chiar şi pe legume.Listerioză - simptomeFebră, dureri musculare, greaţă, vărsături, dureri de stomac, cefalee, rigiditate cervicală, confuzie, pierderea echilibrului. Poate provoca şi moartea.Listerioză - tratamentSe tratează cu antibiotic, timp de 14 zile. Trebuie să mergi des la medic. Este recomandată internarea în spital şi supravegherea atentă. Pot apărea complicaţii, în funcţie de imunitatea fiecărui om afectat.Cum te fereşti de bacterieListeria monocytogenes nu rezistă la temperaturi mai mari de 45 de grade. Trebuie să pregăteşti termic alimentele înainte de a le consuma. În cazul femeilor însărcinate, a copiilor, bătrânilor şi persoanelor imunodeprimate ar trebui evitate alimentele care prezintă risc de contaminare.