Mamografia, investigaţia ce poate depista cancerul de sân

Este o examinare radiologică specială ce poate evidenţia chiar şi tumorile foarte mici, care nu pot fi simţite la palpare. Iată în ce constă investigaţia şi cum ne poate salva viaţa.
Mamografia este cea mai bună metodă radiologică,disponibilă în prezent,ce poate detecta precoce cancerul de sân. Este recomandată şi chiar vitală pentru femeile de peste 40 de ani ce prezintă un risc crescut de a face cancer de sân. Investigaţia reduce cu mai mult de o treime rata de deces din cauza cancerului de sân.
Ce poate depista
Orice zonă suspectă de pe mamografie va fi mărită şi examinată atent de către medic. Dacă radiologul poate vedea margini bine definite într-o zonă suspectă,acestea pot indica o tumoare benignă a sânului sau o leziune inofensivă. Dacă acestea nu sunt bine definite,mamografia poate indica o leziune malignă. Femeile ce au în istoricul personal sau familial cazuri de tumori mamare trebuie să colaboreze cu doctorul lor şi să se programeze frecvent pentru examinare. Oricum,ţesutul mamar la femeile mai tinere (30 de ani) tinde să fie mai dens,ceea ce face mai dificilă detectarea micilor modificări ce pot apărea pe mamografie. Aceste femei pot face un screening pentru tumorile mamare cu ajutorul ecografiei sau al ultrasunetelor,o dată la doi-trei ani.