Mituri despre accidentul vascular cerebral

1 82191 original jpg jpeg

Un cheag de sânge minuscul sau ruptura unui vas de sânge de grosimea unui fir de păr sunt suficiente pentru a declanşa un AVC, care blochează fluxul de sânge spre creier şi ne poate schimba viaţa pentru totdeauna.

Cu cât ştim mai multe despre ceea ce înseamnă un accident vascular cerebral, cu atât avem mai multe şanse să prevenim apariţia lui. Sau să îl identificăm şi să reacţionăm rapid în cazul în care se produce, pentru a reduce la minimum consecinţele. În jurul acestui subiect există însă o întreagă mitologie, care nu are mereu legătură cu realitatea.

Afectează doar persoanele în vârstă

Aproximativ 25% din persoanele afectate de AVC au mai puţin de 65 de ani. Nu există o vârstă minimă pentru un accident vascular cerebral. Când afectează o persoană tânără, consecinţele sunt deseori mai grave - pentru că nimeni nu se aşteaptă la asta şi simptomele sunt ignorate mai des decât la cei vârstnici.

Are simptome uşor de recunoscut

Nu trebuie să fii medic specialist ca să îţi dai seama când cineva suferă un accident vascular cerebral. Dacă observi la o persoană o cădere a feţei, dacă nu poate ridica un braţ sau este confuză, sunt semne evidente că e cazul să fie văzută cât mai repede de un medic.