Particule de plastic, descoperite în hrană, în apă şi în aer

1 microplastic jpg jpeg

Oamenii înghit cel puţin 100.000 de particule de plastic într-un an. Un studiu al unor cercetători canadieni, publicat recent, arată că jumătate din această cantitate provine din mâncare şi apă, cealaltă jumătate provenind din aerul pe care îl respirăm.

Cercetătorii admit că au analizat o cantitate relativ mică de mâncare şi băuturi ambalate în plastic, aşa că, în realitate, este posibil să ingerăm mult mai multe particule de plastic. Până acum, măsurătorile s-au făcut în aer, inclusiv în oraşe, şi în produse de peşte, fructe de mare, sare, zahăr, bere şi apă. Concluzia a fost că, doar din consumul acestor produse adulţii înghit 50.000 de particule de plastic, iar copiii ingerează 40.000.

Deocamdată, nu se cunosc efectele pe care îl au aceste particule asupra organismului, dar temerea este că ele emit substanţe toxice, care pot cauza o multitudine de boli grave, inclusiv cancere. O parte din particulele de plastic pe care le înghiţim sunt atât de mici încât pot penetra ţesuturile corpului şi, ca urmare, slăbesc sistemul imunitar.

Citeşte şi: Cea mai curată apă din lume e în România

De unde vin particulele de plastic

În primul rând, vin din poluarea mediului. Cercetătorii au găsit particule de plastic oriunde au căutat: în aer, în ape, în pământ şi chiar şi în cele mai adânci oceane. Ajung acolo din cauza sticlelor, cutiilor şi pungilor de plastic aruncate la gunoi. Când acestea se dezintegrează, mici particule de plastic se ridică în aer, fiind apoi purtate de vânt peste ape, peste pământ şi prin aer.

Aproape nici o cultură agricolă, nici măcar cele din sere, nu scapă de poluarea cu particule din plastic. Iarba păscută de animale, ca şi hrana oferită acestora, este şi ea contaminată, iar particulele înghiţite de păsările şi animalele de fermă, se regăsesc în carnea şi produsele lactate ce ajung în rafturile magazinelor.

De asemenea, dacă produsele împachetate în plastic nu sunt păstrate în condiţii optime, elemente toxice din ambalajul de plastic pot trece în alimentele sau lichidele ambalate.

Citeşte şi: Ce se întâmplă în corpul tău când bei sucuri acidulate 

Particulele de plastic din apă

Unul dintre cele mai contaminate produse cu particule de plastic este apa îmbuteliată. Cercetătorii au descoperit că, în aceasta, se găsesc de 22 de ori mai multe particule de plastic decât în apa de la robinet. O persoană care bea apă îmbuteliată în recipiente din plastic înghite 130.000 de particule din plastic într-un an. Pe de altă partă, cine bea doar apă de la robinet, consumă 4.ooo de particule de plastic.Recente

Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg
Topuri și cămăși de damă care se potrivesc formelor mai rotunde jpg
Cum să alegi și să asortezi cizmele de toamnă perfecte jpg
bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock  jpg
Articol   De ce sa alegi o vopsea de par fara amoniac 5 motive jpg