Top 10 alimente care-ţi declanşează migrenele

Circa 40% din femei suferă în mod constant de migrene – care variază de la senzaţia de „menghină” care strânge capul la zvâcnituri surde în tâmple şi în creştet. Află care sunt cele mai frecvente cauze, de origine alimentară, care-ţi dau dureri de cap.
1. Cafeina. Consumată în cantităţi sporite cafeina din cafea,ceai,băuturi carbogazoase poate declanşa insuportabile dureri de cap. Paradoxal,şi renunţarea bruscă la cafeină are acelaşi efect.
2. Ciocolata. Aceasta conţine feniletilamină,cu efect vasodilatator. La persoanele sensibile,asta poate declanşa durerea...
3. Untul de arahide. Specialiştii au observat că acest aliment aparent inofensiv poate induce efecte neplăcute.
4. Glutamatul monosodic. Se găseşte din belşug în mâncarea chinezească,în sosul de soia,în sarea aromată,în gustările sărate,în anumite tipuri de hamburger şamd.
5. Cărnurile procesate. Cărnurile procesate sub formă de mezeluri – chiar dacă-s mezeluri fine-,cărnurile afumate,învechite,fermentate,marinate şamd,pateurile pot declanşa migrenele,din cauza conservanţilor pe bază de nitriţi şi nitraţi care intră în componenţa lor.
6. Lactatele. În special brânzeturile învechite,procesate pot da dureri de cap.
7. Vinul roşu. Dacă bei mai mult de 2-3 pahare de vin roşu,asta se poate întoarce împotriva ta.
8. Fructele şi legumele. Anumite fructe,precum citricele,sucurile de citrice,bananele,stafidele,fructele uscate în general,zmeura,prunele roşii pot declanşa dureri de cap la persoanele sensibile. Din rândul legumelor,„vinovate” de migrene pot fi varza acră,mazărea verde,fasolea verde,ceapa.
9. Pâinea proaspătă. Pâinea proaspătă,dospită cu drojdie,poate să-ţi facă tâmplele să „pocnească”. Acelaşi efect îl au baghetele,gogoşile,pizza,covrigii proaspeţi.
10. Aspartamul. Acest îndulcitor sintetic,care se găseşte din belşug în sucurile „light” şi în dulciurile „fără calorii” poate afecta celulele nervoase.
Citeşte şi: