Tot ce trebuie să ştii despre bolile autoimune

1 74679 original jpg jpeg

Afecţiuni rare, bolile autoimune afectează 20% din populaţia lumii. Simptomele variază, dar anumite indicii te pot pune „în gardă“ pentru a ajunge la doctor.

Ce sunt

Sistemul imunitar este bariera de protecţie a organismului. El este format dintr-un ansamblu de organe,ţesuturi şi celule care eliberează proteine,numite anticorpi,dar şi un anumit tip de celule albe (limfocite). În cazul bolilor autoimune,sistemul imunitar primeşte semnale false şi nu acţionează doar împotriva ameninţărilor externe,ci atacă ţesuturi şi organe sănătoase din corp.

Din ce cauză apar

În anumite cazuri,sistemul imunitar „se dă peste cap“ fără vreun motiv deosebit,însă în alte situaţii substanţele străine care pătrund în organism au o compoziţie asemănătoare cu o altă substanţă care se găseşte de obicei în corpul uman. Sistemul imunitar nu le poate deosebi,şi din acest motiv atacă şi celulele sănătoase. În momentul în care unele substanţe din corp îşi modifică structura,sistemul imunitar le poate percepe drept o ameninţare şi va produce anticorpi împotriva lor.

Cum se pune diagnosticul

Până acum,s-au identificat în jur de 80 de afecţiuni care au caracter autoimun,ceea ce face diagnosticarea problematică,întrucât semnele lor sunt foarte variate. În plus,simptomele nu se manifestă zi de zi,ci dimpotrivă,trec intervale mari de timp până pot provoca probleme de sănătate. Sunt necesare teste de depistare în cazul unor afecţiuni,în timp ce pentru altele este nevoie de o monitorizare îndelungată a simptomelor,până la stabilirea unui diagnostic.

Cele mai întâlnite boli autoimune

-În cazul lupusului,sunt atacate articulaţiile,pielea,rinichii,inima şi creierul

-Diabetul de tip 1 este cauzat de distrugerea celulelor care produc insulina

-Psoriazisul presupune  afectarea pielii,a unghiilor şi a articulaţiilor

-Sistemul digestiv este principala ţintă în maladia Crohn

-La scleroza în plăci,este atacat sistemul nervos central.

simeon stalpnicul png

Sfatul specialistului:Dr. Camelia Berghea,medic primar alergologie-imunologie clinică,e-mail:  bcamelia@gmail.com

Bolile autoimune pot fi depistate şi ţinute sub observaţie de medici de diverse specialităţi:reumatologi,endocrinologi,dermatologi,gastroenterologi etc. Este important de ştiut că de multe ori pacientul poate căpăta felurite tipuri de suferinţe autoimune. Deşi nu se vindecă,bolile autoimune pot să fie ţinute sub control cu ajutorul terapiilor moderne.