Tot ce trebuie să ştii despre scleroza multiplă

1 68784 original jpg jpeg

Cunoscută şi sub denumirea de „boala cu 1.000 de feţe“, scleroza multiplă afectează peste 2,3 milioane de oameni la nivel mondial, potrivit statisticilor.

Scleroza multiplă (SM) este o afecţiune rară,care afectează sistemul nervos central. Creierul,măduva spinării şi ochii sunt conectate prin fibre nervoase şi nervi. Când învelişul nervilor (mielina) începe să se inflameze şi să se deterioreze, impulsurile care se transmit între ele se întrerup.

1.La ce vârstă apare cel mai frecvent afecţiunea?

Cele mai multe cazuri se manifestă la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani,dar şi vârstnicii şi copiii pot fi diagnosticaţi cu SM.

2. Cum se manifestă?

Simptomele variază mult de la un bolnav la altul. În primul stadiu al bolii,apar tulburări de vedere (privire înceţoşată,senzaţia de vedere dublă),tulburări de echilibru şi de vorbire. De asemenea,se poate resimţi o senzaţie de slăbiciune musculară,amorţeală a mâinilor şi picioarelor,cât şi tremorul. Mai pot apărea urinare frecventă,incapacitatea de a ţine urina,oboseală,apetit sexual scăzut.

3. Care sunt testele în urma cărora se stabileşte diagnosticul?

Pentru a se pune diagnosticul de scleroză multiplă,este nevoie de un examen clinic neurologic şi de teste precum  RMN la nivel cerebral şi al măduvei spinării,examinarea lichidului cefalorahidian.

4. Din ce cauză apare boala?

Cauzele afecţiunii nu sunt cunoscute pe deplin,însă medicii sunt de părere că există o combinaţie de factori care o declanşează:factori genetici,infecţioşi şi metabolici.

5. Există persoane mai predispuse la această boală?

Potrivit mai multor cercetări în domeniu,au o predispoziţie mai mare pentru a dezvolta această afecţiune cei care au avut astfel de cazuri în familie (rude de gradul 1),cât şi populaţiile care trăiesc departe de Ecuator,deoarece au un nivel mai scăzut de vitamina D în organism. Boala a mult mai frecventă în nordul Europei,Canada şi în nordul SUA,unde expunerea la soare,care ajută la asimilarea vitaminei D,este destul de scăzută în sezonul rece.

6. Poate fi vindecată?

Deocamdată,scleroza multiplă este o boală incurabilă,însă există tratamente care să ţină afecţiunea sub control. Acestea pot cuprinde medicamente imunomodulatoare (bazate pe interferon),antiinflamatoare,cât şi medicamente antidepresive şi antispastice.

7. Boala duce la paralizie?

Majoritatea persoanelor cu această afecţiune nu ajung imobilizate la pat. Două treimi dintre cei afectaţi pot merge în continuare,  însă din cauza simptomelor precum slăbiicunea,oboseala,problemelor de echilibru pot avea nevoie de ajutor (cârje ori cărucior cu rotile). Netratată,la aproximativ 30% dintre pacienţi,scleroza duce la invaliditate după circa 20-25 ani de la debut.

Sfatul specialistului

Dr. Filip Dan,medic primar neurolog,Spitalul European Polisano,Sibiu

Alte simptome ale sclerozei multiple sunt tulburările senzitive precum paresteziile,deficite motorii ale membrelor,cât şi pareze de nervi cranieni (oftalmopareza internucleară cu strabism şi diplopie).

Tratamentul în faza acută (puseu) se face cu metilprednisolon intravenos,cinci-şapte zile,iar uneori este nevoie de plasmafereză sau dexametazonă. Tratamentul imunomodulator pe termen lung se efectuează cu diferiţi agenţi care şi-au dovedit eficacitatea în diferite studii în ameliorarea afecţiunii,rărirea puseelor şi modificarea evoluţiei bolii spre un prognostic mai bun.Recente

Fulgi sau lapte de ovaz in cafea  Sursa foto Shutterstock 1453749629 jpg
Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg
Topuri și cămăși de damă care se potrivesc formelor mai rotunde jpg
Cum să alegi și să asortezi cizmele de toamnă perfecte jpg
bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock  jpg