Tu știi să-ți alegi ochelarii de soare? Iată de ce trebuie să ții cont!

Ochelarii de soare sunt indispensabili, mai ales în perioada verii, când razele soarelui sunt mai puternice decât în altă perioadă a anului. Ca să nu îți afecteze vederea și să îți stea bine, trebuie să îi alegi cu mare grijă, în funcție de calitate, estetică și forma feței. 

image

Când îți cumperi ochelari de soare, în primul rând, ca să nu te confrunți cu probleme de vedere, este important ca acest accesoriu să dețină filtru UV de calitate și certificat de garanție, valabil minimum un an. În ceea ce privește culoarea lor, ține cont de nuanța pielii tale și de culoarea ochilor. De exemplu, dacă ai pielea deschisă și ochii tăi sunt albaștrii, verzi sau gri, cel mai bine ți se potrivesc ochelarii negri, argintii sau violet. În schimb, dacă pielea ta are tonuri închise, iar ochii tăi sunt căprui, maro sau negri, optează pentru ochelari aurii, maro sau bej. Un criteriu foarte important este și forma feței tale. Alege-i pe cei potriviți și evidențiază-ți trăsăturile!  

image

Pentru față cu forma rotundă  

Cum o recunoști? După fruntea și linia maxilarului, aproximativ egale în lățime.  

Dacă forma feței tale este rotundă, ca să îți stea bine, optează pentru ochelari cu ramă unghiulară, de lungime redusă. Evită să porți ochelari cu rame supradimensionate, deoarece îți vor acoperi întreaga față! 

image

Pentru fața cu forma ovală sau alungită  

Cum o recunoști? După pomeții mari, maxilarul și fruntea ușor înguste. Conturul feței este format din linii drepte și verticale.  

Dacă forma feței tale este ovală sau alungită, caută ochelari cu forma rotunjită, cu rame mari și îndrăzneți. Stilul aviator sau pilot, ochelarii cu ramele pătrate și cei în stil retro sunt opțiuni care te vor avantaja. 

image

Pentru fața cu forma pătrată  

Cum o recunoști? După bărbia amplă, fruntea lată, linii drepte și bine definite. 

Dacă forma feței tale este pătrată, cel mai bine ți se potrivesc ochelarii cu rame subțiri, în linii curbe. Pentru acest tip de format al feței, sunt recomandați și ochelarii colorați, dar și cei ovali. Evită să porți ochelari supradimensionali!  

Citește și Ochelarii smart, înlocuitorii telefoanelor mobile? Zuckerberg: „O să facem nişte chestii grozave cu ei!”

Pentru fața cu forma triunghiulară  

Cum o recunoști? După fruntea lată, bărbie îngustă și pomeți bine evidențiați.  

Dacă forma feței tale este triunghiulară, (sau în formă de inimă) ți se potrivesc ochelarii de tip Cat eye, (ochelari pisică) cu rama de deasupra ochilor mai lată. Foarte important este ca lățimea ramei să fie mai mare decât cea a maxilarului. Acest model, poate fi ideal pentru tipul feței tale!    

Vezi și Ochelarii de soare, accesoriu la modă sau necesitate? De ce trebuie să-i porţi zilnic

Pentru fața cu forma trapezoidală  

Cum o recunoști? După fruntea îngustă, maxilar și pomeți care ies în evidență.  

Dacă forma feței tale este trapezoidală, cel mai mult ți se potrivesc ochelarii în model vintage, cu jumătate de ramă. Aceștia vor crea un contrast frumos între frunte și bărbie și îți vor accentua partea superioară a feței. Poți purta și ochelari de tip Cat eye sau ochelari tip fluture. Evită-i pe cei cu lentile foarte mari!  

Te mai poate interesa și Motivul pentru care Anna Wintour poartă mereu ochelari negri de soare

Alte criterii de care să ții cont: 

Când mergi să cumperi ochelari de soare, asigură-te că vei ține cont și de următoarele criterii: 

  • Achiziționează ochelari de soare numai din magazinele de optică medicală, de la distribuitori oficiali; 
  • Pe etichetă trebuie să fie afișat marcajul CE („conform normelor UE‟), numele, adresa producătorului și instrucțiunile de utilizare și curățare; 
  • Dacă lentilele ochelarilor sunt negre sau fumurii, acest lucru nu înseamnă că asigură protecție adecvată. Alege ochelari care menționează pe etichetă că au o putere de absorbție UV, până la 400 nm; 
  • Nu purta niciodată ochelarii de soare peste ochelarii de vedere, deoarece atât rama, cât și lentilele se vor zgâria, în timp; 
  • Cea mai bună culoare de ochelari este gri, deoarece absoarbe spectrul de lumină în mod egal și nu distorsionează perceperea culorilor. 
  • @shutterstock