Mona Lisa este Leonardo da Vinci îmbrăcat în haine femeiești?

În cei 500 de ani de existență, Mona Lisa a aparținut mai multor feluri de oameni, de la regi și împărați la celebrități, activiști înverșunați și bărbați desfrânați. Opera de artă a fost prețuită, adorată, dar și atacată cu tort, cum i s-a întâmplat recent. Cu fiecare nou atac la adresa faimoasei picture – și au fost deja cinci până acum! – muzeul Luvru, care-o găzduiește, ridică nivelul de securitate în ceea ce o privește. La un moment dat, Mona Lisa a avut propria galerie de artă, ne informează ART News.

image

Începuturi cunoscute

Leonardo da Vinci a început să lucreze la celebra pictură în 1503 și e posibil să fi folosit ca model o mămică din Italia și casnică pe nume Lisa Gherardini. Cel puțin aceasta este cea mai populară ipoteză privind subiectul tabloului cu pricina. Totuși de ce a ajuns Mona Lisa atât de faimoasă?

În primul rând, datorită talentului lui Leonardo de Vinci. Acesta a folosit pentru prima dată tehnica sfumato, care suprapune mai multe straturi translucide. Mai mult, zâmbetul Mona Lisei era, de asemenea, revoluționar la acea vreme, când pictorii renascentiști nu pictau oameni zâmbind, susține CNN. Însă cel mai probabil că valoarea operei de artă a crescut atât de mult pentru simplul motiv că a fost, la un moment dat, furată. Da, jaful din 1911 a făcut-o faimoasă în întreaga lume!

Ce secrete ascunde Mona Lisa?

Este necunoscut motivul pentru care Lisa del Giocondo n-a primit niciodată pictura. Iar explicația ar putea fi că femeia respectivă n-a fost niciodată modelul care i-a pozat lui da Vinci. O teorie interesantă e că Mona Lisa este, de fapt, autoportretul lui Leonardo da Vinci îmbrăcat în haine de femeie.

image

În 2010, cercetătorii și-au propus să investigheze teoria autoportretului, cerând aprobare pentru exhumarea pictorului. În primul rând, au testat ADN-ul rămășițelor lui Leonardo pentru a se asigura că sunt ale lui, susține NBC. Experții nu erau siguri că mormântul de la Capela Sfântul Hubert din Valea Loarei, Franța, îi aparținea marelui artist, având în vedere că locul acestuia de veci original, cel din Castelul Amboise, fusese distrus în timpul Revoluției Franceze.

Oricum, ceea ce este cert e că Leonardo da Vinci a decis să păstreze pentru el tabloul și cine-l poate blama pentru asta?! Se pare că Mona Lisa a fost comandată în 1503 de soțul Lisei, Francesco del Giocondo, un negustor bogat, e de părere Encyclopedia. Acest lucru a fost consemnat în biografia lui da Vinci, scrisă de Giorgio Vasari la 31 de ani de la moartea marelui artist.

O altă certitudine este că cei doi soți nu au primit niciodată pictura. Leonardo a lucrat la tablou timp de patru ani, după care s-a apucat de altele. În timp ce-și dedica timpul altor lucrări, mai adăuga câte ceva la Mona Lisa. Mai mult, a luat cu el pictura atunci când s-a dus în Franța, unde și-a găsit alt sponsor, pe Regele Francois I. Regele a achiziționat el pictura pentru 4.000 de bani de aur. Și tabloul a rămas în Franța de-atunci, exceptând perioada în care a fost furat, 400 de ani mai târziu.

Explicații pertinente

Totuși de ce n-a ajuns niciodată Mona Lisa la cea care îi pozase lui da Vinci? E posibil ca pictura să nu fi aparținut unui singur om. Apoi mai e posibil ca Mona Lisa să fi fost formată din mai multe femei pentru a construi femeia ideală din viziunea lui Leonardo. Altă ipoteză e că da Vinci și-a imaginat-o pe Mona Lisa, după cum ne informează PBS. Iar ultima variantă posibilă e că Mona Lisa e autoportret, lucru care ar explica multe.

image

După ce oamenii de știință au dovedit că rămășițele respective erau ale lui da Vinci, și-au propus să creeze o reconstrucție facială din craniul pictorului ca să-l compare cu cel al Mona Lisei. Din păcate, proiectul a fost abandonat. Însă un singur cercetător, pe numele lui Lillian Schwartz, a publicat, în 2007, un studiu care demonstrează că portrete cunoscute de-ale lui da Vinci se potrivesc perfect cu cel al Mona Lisei, susține Italy Magazine.

Teoria nu este încă acceptată la nivel global, însă știm cu toții cât de mult îi plăceau lui Leonardo jocurile, puzzle-urile, simbolurile, lucrurile ascunse, care meritau a fi descoperite. Și ce poate fi mai interesant de ascuns decât chiar fața lui, nu credeți?

Foto - Shutterstock