Arta la Olimpiadă? Sculptorul lui Iisus din Rio de Janeiro, premiat la Olimpiadă

Jocurile Olimpice s-au schimbat mult în ultimul mileniu. Istoricii susțin că Olimpiada avea deja o tradiție în Grecia în anul 776 î.H., după cum ne informează History.

image

Înființată de Hercule, Olimpiada avea loc în orașul Olimpia, în cadrul unui festival organizat în onoarea tatălui său, Zeus. Competițiile inițiale aveau o profundă conotație religioasă la acea vreme, iar femilor le era interzis să participe.

Sportivi goi

După cum susținea un istoric din secolul I î.H., cea de-a cincisprezecea Olimpiadă a găzduit concurenți dezbrăcați, ne difulgă History News Network. Motivul pentru îndrăzneala lor? Se pare că prindeau mai multă viteză fără haine pe ei, în plus se puteau împiedica în haine, așa că era de preferat să nu le mai poarte deloc.

Eveniment păgân

Jocurile s-au ținut o dată la fiecare patru ani, vreme de 1.000 de ani, continuând să aibă loc până în anul 393 A.D., când creștinismul a devenit religie oficială și Olimpiada a fost interzistă pe motiv că era păgână. Evenimentul aproape că a dispărut din istoria omenirii, în ciuda faptului că adusese în fața maselor sporturi plăcute de majoritatea oamenilor.

Vezi şi: De ce unii dintre campionii olimpici îşi muşcă medaliile şi cât aur conţine de fapt o medalie?

1.500 de ani mai târziu, Olimpiada a revenit în atenția populației. De data aceasta, cu categorii artistice. Grecii au început să organizeze din nou jocurile Olimpice în Atena, începând cu anul 1859. Britannica ne informează că omul de afaceri și filantropul grec Evangelis Zappas a fost cel care a avut ideea resuscitării Olimpiadei. Iar câteva decenii mai târziu, francezul Pierre de Coubertin și medicul britanic William Penny Brookes și-au propus să extindă Jocurile în întreaga lume. Prima ediție modernă a Olimpiadei a avut loc în Atena, în 1896.

image

Coubertin a propus ca cei implicați în competiții să-și măsoare abilitățile nu numai fizic, ci și artistic. Astfel, până în 1912 erau deja pregătite medalii și pentru arhitecți, pictori, sculptori, scriitori și muzicieni.

Sculptor olimpic

Arta era cumva umbrită de competițiile sportive și popularitatea lor. Cu toate astea, mai mult de 150 de medalii au fost atribuite câștigătorilor, printre care s-a numărat și cea de aur acordată sculptorului francez Paul Landowski, care a realizat statuia Iisus din Rio de Janeiro.

Vezi şi: Cele mai periculoase sporturi din istorie. Unele competiţii au fost câştigate de femei

Însă arta n-a fost scoasă din concursurile olimpice din cauza unei eventuale lipse de succes, ci din cauza unei schimbări la nivel înalt. Când administratorul sportiv american, Avery Brundage, a devenit președintele Comitetului Olimpic Internațional, la începutul anilor ’50, a scos artele din Olimpiadă pe motiv că o mediale olimpică le-ar fi crescut vânzările artiștilor, în detrimentul celor care nu participau la Olimpiadă. Drept urmare, artele au fost scoase din concurs.

Foto - Shutterstock



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg