Aşa faci faţă unui copil problemă!

1 69888 original jpg jpeg

Rebel, irascibil, dornic de independenţă, certăreţ. Orice i-ai spune, nu te poţi înţelege sub nicio formă cu adolescentul tău, fiindcă doar el are dreptate, iar tu, ca mamă, nu ai de unde să ştii ce este bine pentru el.

În primul rând,ca să-ţi arate că este bărbat,refuză să-ţi acorde ajutor la treburile gospodăreşti,pe care le consideră total nedemne de el. În mintea lui,crede că anumite comportamente nu sunt masculine deloc şi că este total înjositor să dea cu aspiratorul sau să-şi spele farfuria,după ce a mâncat. Refuzând aceste lucruri,el crede că a găsit modalitatea perfectă prin care să arate  clar că aparţin unei lumi masculine,pe care o asociază cu puterea.

Ce trebuie să faci:nu-l obliga să facă un lucru pe care el îl consider defăimător şi care-i ştirbeşte personalitatea. Totodată,explică-i că activităţile casnice nu sunt deloc înjositoare pentru un bărbat. Ba,din contră poate fi unul dintre cele mai mari atuuri ale sale. Dă-i exempple de bărbaţi celebri care nu se feresc de treburile casnice:unii gătesc excepţional,în timp ce alţii ies cu copilul în parc.

Încăpăţânat din cale afară

Un adolescent este întodeauna sensibil la observaţiile care i se fac,mai ales la cele venite din partea unui părinte. De aceea,dacă este mereu criticat şi contrazis,îşi va lua lumea în cap. Ca să nu se descalifice,mai ales în faţa unei fete sau a ta,ca mamă,va alege să nu accepte alte opinii.

ar trebui să renunţi la critici şi să-i asculţi cu atenţie opiniile,în legătură cu orice subiect. Cum nu eşti de acord cu multe dintre ele,explică-i cu calm şi cu argumente,de ce nu este bine cum vede el lucrurile. Lasă-l,la rândul său,să aducă argument pentru alegerea făcută. La sfârşit,alegeţi împreună varianta cea mai bună.

… se întâmplă ca,în discuţiile pe care le are cu persoanele de sex feminin,preferă să le răspundă cu dispreţ. Acestă atitudine poate trăda o nesiguranţă faţă de sexul slab,pe care o maschează astfel. Un adolescent care se poartă aşa poate fi şi „băiatul mamei",căruia i s-a insuflat ideea că el este cel mai puternic,cel mai deştept şi că-şi poate permite orice.

Ce este de făcut:este bine să ceri ajutorul unui profesor sau unui amic al fiului tău. Roagă-l să discute cu el,să-i arate că această poziţie dominatoare nu-i poate aduce nimic bun. Mai mult,îl poţi îndruma spre activităţi pe care le poate face în colaborare cu persoane de sex feminine,cum ar fi anumite sporturi sau diferite concursuri.