Cu gândul la vacanţa mare...

1 48652 original jpg jpeg

Este vremea ultimelor teste ale anului şcolar. Asta înseamnă multe emoţii pentru elevi, dar şi mai multe pentru părinţi. Cum îţi ajuţi copilul să facă faţă stresului? Iată o temă la care nu toţi adulţii sunt pregătiţi.

Cu cât ziua Z se apropie,copilul este mai agitat şi are impresia că nu mai ştie nimic,chiar dacă a învăţat pe rupte. Ai vrea să-l susţii,dar eşti mai copleşită decât el. Ce-i de făcut?Fii calmă,nu pisăloagă

Deşi eşti convinsă că-i dai sfaturi bune,uneori copilul trebuie lăsat în pace. Prea multă pisălogeală cu „Treci şi învaţă!” poate avea efect exact invers,adică îi piere cheful de studiat. Dacă îi este mai uşor să înveţe cu un coleg,lasă-l,chiar dacă tu ai impresia că pierd timpul stând la taclele. În ultimele două,trei zile  înaintea examenelor,nu-l mai presa cu învăţatul,lasă-l să recapituleze şi să-şi aşeze în ordine cunoştinţele.

Dă-i să rezolve câteva subiecte şi vezi care sunt punctele forte şi care sunt cele slabe (e lent sau nu,dezorganizat,repezit). Învaţă-l să-şi gestioneze timpul,să nu se cramponeze de un punct pe care nu-l poate rezolva,ci să treacă la următorul şi după ce termină,să revină la punctul-problemă. Pentru a-şi ordona ideile,poate folosi o ciornă.

Dar lucrarea trebuie făcută direct pe foaia de concurs,altfel va pierde timpul să transcrie de pe ciornă. Învaţă-l să facă exerciţii de respiraţie,să gândească pozitiv şi să reţină că prima idee este de obicei cea corectă. Dacă are o idee de rezolvare,să nu se complice cu alte variante ulterioare.

O alimentaţie sănătoasă,cu fructe,legume,proteine,îi va ajuta organismul să facă faţă efortului intelectual. Cu o lună înainte de examene pot fi administrate şi vitamine,dar recomandate de medic.

Dacă înaintea examenului copilul se plânge că nu poate dormi,nu-i da somnifere sau calmante. Staţi de vorbă,linişteşte-l,faceţi o plimbare,lasă-l să stea de vorbă cu prietenii,toate astea îl vor ajuta să se calmeze.

Învaţă-l ca,odată intrat în sală,să se concentreze şi să facă abstracţie de ce-i în jur. Să respire adânc şi să expire puternic,să-şi golească mintea şi să se relaxeze. Să nu intre în panică dacă nu ştie un subiect. Pe măsură ce lucrează la celelalte,îşi va aminti şi ce i se părea că nu ştie.

Sfaturi pentru ziua examenului

-Asigură-te că şi-a luat pix,creion,stilou (inclusic de rezervă),compas,riglă.

-Plecaţi din timp spre şcoală,astfel încât să ajungeţi cu 15 minute mai devreme de ora anunţată pentru examen.

-  Aminteşte-i să asculte cu atenţie instrucţiunile profesorilor şi ale supraveghetorilor,să citească de două ori subiectele înainte de a se apuca de lucru.