Cum să ai o viaţă de familie reuşită

1 48252 original jpg jpeg

Să fiţi înţelegători, mereu relaxaţi şi să acceptaţi cu zâmbetul pe buze unele pozne ale copiilor, înseamnă să fiţi nişte părinţi zen.

În orice familie există şi momente mai tensionate,mai ales când unul dintre părinţi are o problemă la serviciu,o problemă de sănătate sau pur şi simplu are o zi proastă. Însă aceste lucruri nu trebuie să fie simţite şi de către copii. Iată ce situaţii pot apărea pentru tine,ca mamă,şi cum să le faci faţă cu brio.

Situaţia:ai o perioadă mai puţin bună la serviciu,stai mai mult peste program şi eşti foarte stresată. De aceea,aproape că nici nu mai dormi. De aceea,eşti tentată să ţipi la copilul tău,să-ţi verşi nervii pe el.

Ce este de făcut:Cel mai bine este să vorbeşti cu cel mic,să-i spui că ai nişte probleme de adult şi să-i explici că mica încruntare pe care a văzut-o dimineaţă pe faţa ta nu are nicio legătură cu el. Totodată,ca să-ţi revină şi ţie cheful de viaţă,spune-i să nu-şi facă griji,căci orice problemă are întotdeauna soluţii.

Situaţia:După o zi în care ai gătit,ai făcut curat,seara,când vrei să te relaxezi,copilul tău are o criză şi nimic nu-i convine. În aceste momente,nu-ţi doreşti decât să ţipi la el.

Ce este de făcut:Respiră profund,de mai multe ori. Apoi cere-i pe un ton cald să meargă în camera lui. Lasă-l câteva minute să se calmeze şi apoi roagă-l să-ţi explice de ce se comportă aşa,ca să-l poţi ajuta. Stai câteva minute cu el,discutaţi şi vei vedea că totul este negociabil. Dacă-i dai o bucată din prăjitura preferată,tu vei avea parte de câteva momente de linişte,la schimb.

note proaste,teme nefăcute...copilul tău nu este interesat decât de jocurile de calculator sau de ieşiri cu amicii. În aceste circumstanţe nu ai vrea decât să-l pedepseşti încontinuu şi să-i interzici o mulţime de lucruri.

Cel mai bine este să-i faci un orar după care să se ghideze (câteva ore pentru teme,câteva pentru timp liber),pe care trebuie să fii atentă că-l respectă. Vei vedea că-şi va intra în acest ritm,iar bătăile de cap vor dispărea.