Drumul spre extaz trece şi prin Reanimare

1 48171 original jpg jpeg

Intoxicaţii cu etnobotanice au devenit pacienţi obişnuiţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Sunt aduşi în stare gravă, iar lupta pentru viaţa lor este întotdeauna foarte grea.

Consumul substanţelor etnobotanice a crescut alarmant. România ocupă deja locul patru în Europa,ca număr de consumatori.

Despre efectele dezastruoase ale drogurilor,cel mai convingător ne pot vorbi medicii de la camera de gardă a Spitalului de Urgenţă Floreasca,din Bucureşti.

Ei se confruntă zilnic cu situaţii greu de imaginat şi,mai ales,de rezolvat. Despre toate acestea ne va vorbi dr. Rodica Ciolacu.

Săruri de baie şi îngrăşământ de flori

Ieftine şi mai uşor de procurat,etnobotanicele au câştigat rapid teren. Săptămânal,la Spitalul de Urgenţă ajung pacienţi în stare gravă,după ce consumă substanţe care se vând sub eticheta de îngrăşământ pentru flori sau de săruri de baie.

Sunt de fapt substanţe obţinute în laborator,care dau imediat dependenţă.„Fiind nenumărate combinaţii,nu le putem pune în evidenţă în laborator. Tratamentul se aplică în funcţie de simptome:manifestări cardiace,deprimarea stării de conştienţă,prurit (pacienţii au senzaţia de gândaci care le umblă pe sub piele)”,spune dr. Rodica Ciolacu.

"V-aţi ascunselea" cu legea

Teoretic,vânzătorii de etnobotanice nu pot fi acuzaţi,deoarece pe aceste produse scrie că nu sunt pentru uz uman.

Tinerii găsesc pe internet toate informaţiile şi pot comanda aceste droguri online,aşa cum comanzi o pizza. Dr. Rodica Ciolacu este de părere că,pe lângă desfiinţarea magazinelor,ar trebui să existe un control şi asupra accesării acestor date,o legislaţie bine întocmită,fără portiţe.

„Americanii au o organizaţie care se ocupă de toate produsele alimentare,medicamentele şi suplimentele alimentare. Problemele sunt foarte mari şi grave,şi vor fi din ce în ce mai mari“,este de părere dr. Ciolacu. Dacă s-ar spune cine sunt importatorii şi distribuitorii acestor produse,probabil că am avea surprize mari.

Există speranţă?

Faptul că acest fenomen este deocamdată întâlnit doar în oraşele mari ne dă speranţa că poate fi stopat cu nişte restricţii severe şi cu un control riguros.

Societatea românească nu a ţinut pasul cu aceste schimbări. Fenomenul s-a extins şi încă nu există scheme de tratament.

Este nevoie de mai multe centre de dezintoxicare,centre de tratament postcură,cabinete de consiliere psihologică,pentru că familia dependenţilor nu poate lupta singură. Este un sistem complex,care se construieşte în timp,cu resurse financiare mari.

S.O.S-tinerii adolescenţi

Foarte grav este că aceste produse,concepute pentru uz extern,sunt administrate intravenos,deci intern,mărind pericolul de deces.

„Marele pericol este că substanţele dau dependenţă,iar consumatorii ajung într-un stadiu în care nu se mai pot controla,pentru că se produc modificări pe scoarţa cerebrală. Alte efecte secundare sunt la nivel pulmonar,probleme cardiace“,ne explică dr. Ciolacu.

Alba-neagra cu reţeta de fabricaţie

Şiretlicul prin care se păcăleşte legea este „reţeta“. Când unul dintre „ingrediente“este trecut pe lista substanţelor interzise,acesta este înlocuit cu un altul,la fel de nociv,dar care nu este încă pus la index.

Laboratorul spitalului nu le poate identifica pe toate,pentru că nu sunt în baza de date a aparatului.

Info

Etnobotanicele dau dependenţă imediată,iar efectele lor secundare nu sunt pe deplin cunoscute.