Elevii vor intra cu cartele în şcoli

1 73481 original jpg jpeg

Din această toamnă este posibil ca accesul elevilor în şcoli să facă pe bază de cartele magnetice ca urmare a absenţelor înregistrate în ultimul an şcolar. Află ce alte măsuri a mai luat Ministerul Educaţiei!

În anul şcolar 2010-2011 elevii români au acumulat peste 30 milioane de absenţe. Potrivit agenţiei Mediafax,cel mai mult au absentat liceenii,ceea ce se reflectă în rezultatele slabe obţinute la bacalaureat.

Iată ce declara recent pentru revista noastră directorul Corneliu Nicolicioiu de la Colegiului Tehnic Azur din Timişoara,unde niciun elev nu a obţinut medie de trecere la bacalaureat!

Avem elevi slabi. Ăsta este adevărul! Totuşi,eu cred că a fost foarte bine că s-a întâmplat aşa,ca să-i facă pe elevi să se prezinte la ore şi să înveţe. Am observat un număr extrem de mare de absenţe de-a lungul anului,iar acum se văd urmările.

Profesorii îşi ţin orele,dar ce folos dacă  elevii nu se prezintă la orele de curs? Pe de altă parte,mulţi dintre părinţii elevilor noştri sunt plecaţi să lucreze în străinătate şi acesta cred că este un alt motiv al slabei pregătiri a elevilor şi al absenţelor lor.”(citeşte mai multe despre bacalaureatul de anul acesta în articolul "Şi, totuşi, cine a luat bacalaureatul?")

Şi Ministerul Edicaţiei,Cercetării,Tineretului şi Sportului (MECTS) a observat numărul extrem de mare absenţe a elevilor,de aceea a decis să introducă un sistem informatic de control. Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar din MECTS a declarat pentru agenţia Mediafax că după implementarea acestui sistem accesul elevilor în şcoală se va face cu cartelă,printr-o zonă unică.

La tabelul clasei fiecăruia se va înregistra dacă a venit la timp sau dacă a întârziat şi cât timp a întârziat,apoi datele sunt trimise directorului şcolii şi diriginţilor. Totodată,părinţii pot să primească şi ei un mesaj pe telefonul mobil,care îi anunţă dacă au ajuns la şcoală la timp copiii lor.

Costul implementării unui astfel de sistem într-o şcoală cu 900 de elevi este de aproximativ 1.500 de lei.  

Sistemul a fost deja lansat într-o şcoală din Miercurea Ciuc,iar numărul absenţelor a scăzut foarte mult.