Pregăteşte-l pe cel mic pentru prima zi de şcoală!

1 71135 original jpg jpeg

Primele zile de şcoală aduc cu sine pentru copilul tău, dar şi pentru tine, o mulţime de emoţii şi de situaţii noi, care pot fi foarte solicitante. Află cum îl ajuţi din timp să se acomodeze şi să facă faţă cu brio noilor provocări.

A trecut la clasa întâi

Parcă ieri mergeai cu copilul tău de mână şi-i era greu să urce treptele prea înalte ale grădiniţei. Nici nu-ţi vine să crezi cât de repede a venit timpul ca el să păşească în sala de clasă,acel univers special în care o va cunoaşte pe doamna învăţătoare. În aşteptarea marelui eveniment, trebuie să-ţi ţii emoţiile sub control, deoarece temerile tale l-ar putea afecta pe copil.

Explică-i cum vor decurge lucrurile

Sentimentele trăite sunt diferite de la un copil la altul. În timp ce unii şi-ar dori ca acea zi să vină mai repede, alţii, mai ataşaţi de mamele lor, ar prefera să amâne cât mai mult momentul. Este bine să-i vorbeşti deschis copilului, să-i spui cât de importantă este învăţătura, ce se va întâmpla în sala de clasă şi că timpul va trece mult mai repede dacă este atent la lecţii.

Ajută-l să fie încrezător

simeon stalpnicul png

Copilul tău este extrem de agitat în legătură cu această experienţă? Îl poţi calma introducându-l din timp în atmosfera de şcoală. Dacă este curios să afle la ce să se aştepte, îi poţi face cunoştinţă cu elevi mai mari care să-i împărtăşească din experienţa lor. De asemenea, există o mulţime de cărţi cu poveşti, în care şcolarii sunt eroii principali. Citeşte-i din ele, astfel încât să aibă încredere în el atunci când va trece pragul clasei.

Bine de ştiut!

Nu uita să-l sfătuieşti pe copil să nu stea de vorbă cu persoanele străine la şcoală şi cu atât mai puţin să accepte cadouri de la ele.

Are alţi profesori

Din varii motive, ai fost nevoită să-l muţi pe cel mic de la vechea şcoală, iar acum stai cu emoţii pentru că nu ştii cât de dificilă va fi tranziţia pentru el. Primul indiciu în acest sens îl reprezintă chiar relaţia pe care a avut-o cu foştii colegi de clasă. Dacă erau nedespărţiţi, este lesne de înţeles că schimbarea nu va fi tocmai uşoară. De aceea, până se acomodează cu noua situaţie, trebuie să-i dai câteva motive pentru care să fie entuziasmat.

Alegeţi împreună rechizitele

Va fi bucuros să meargă la noua şcoală dacă îi vei pregăti un ghiozdan de care să fie mândru. În cazul în care ştii ce-i trebuie pentru prima săptămână de şcoală, ia-l cu tine prin magazine şi lasă-l pe el să-şi aleagă rechizitele. Va fi mult mai dornic să înfrunte acea zi dacă va avea penar şi caiete cu eroii săi preferaţi sau rechizite cu care să se mândrească în faţa noilor colegi.

Faceţi o vizită în noua clasă

O altă idee bună ar fi să-l duci înainte de începerea şcolii în vizită la noua învăţătoare, să se familiarizeze cu clasa şi întreaga clădire. Cunoscând lucruri de bază, de exemplu unde sunt terenul de sport, toaleta, cât durează recreaţia şi alte informaţii importante pentru el, temerile legate de ce va fi când va merge din nou la şcoală se vor diminua.

Program de odihnă strict

simeon stalpnicul png

„Ce scurtă-i vacanţa mare!“-iată una dintre sintagmele cele mai folosite de elevi cu câteva zile înainte de începerea şcolii. După o perioadă în care s-a trezit la ce oră a dorit,a venit vremea ca micul şcolar să intre într-un alt regim de viaţă. Pentru a-i fi mai uşor, poţi pune ceasul să sune înainte cu o săptămână, la ora unei zile de şcoală. În general, copiii au nevoie de 10 ore de somn, aşa că ai grijă să fie seara în pat devreme, „ca să nu tragi“ de el dimineaţa.