Redă-i încrederea în sine!

1 76421 original jpg jpeg

Se înroşeşte, se bâlbâie mai ales atunci când cunoaşte oameni noi. Nu se poate relaxa deloc în faţa necunoscuţilor, din cauza lipsei de siguranţă în forţele proprii. E clar că are nevoie de ajutorul tău pentru a ieşi din carapacea care-l izolează de ceilalţi!

Ţi-ai dori să fie mai sigur pe el, să nu se pierdă cu firea. L-ar ajuta să-şi facă prieteni, mai ales că în copilărie şi adolescenţă amiciţiile sunt importante pentru buna lui dezvoltare. De vină poate fi timiditatea – sau poate că cineva, în familie, la grădi sau la şcoală, îl face să se simtă nesigur pe el. Încurajează-l să comunice, şi primul pas spre schimbare este făcut!

Caută să-l înţelegi

Văzând că-l judeci negativ sau că-l critici excesiv, se va închide şi mai mult. Dacă-i arăţi însă câte calităţi, fără a exagera, bineînţeles, are va căpăta încredere în el. În copilărie, orice îl poate tulbura din punct de vedere emoţional. Vorbind cu el, îl vei ajuta să fie mai deschis cu cei din jur şi îl vei determina să-şi îmbunătăţească abilităţile sociale. Empatizează cu juniorul tău, înţelege-l şi căutaţi împreună modalităţi de a depăşi blocajele mentale şi emoţionale.

Încurajează-l să se descurce singur

În colectivitate, nu vorbi tu cu ceilalţi copii, ci lasă-l pe el. Tu sparge doar gheaţa, făcând prezentările – apoi lasă-i pe cei mici să socializeze aşa cum ştiu ei. Dacă vrei să se descurce singur, trebuie să urce şi singur scara toboganului. Rămâi însă aproape, ca să ştie că poate conta pe tine. Explică-i cum să se poarte la locul de joacă, cum să se prezinte unui copil străin la o petrecere sau cum poate iniţia un joc de grup. Şi dă-i timp să capete curaj. Este doar un exemplu, dar în orice altă situaţie poţi proceda aşa, pentru a-i demonstra că poate face orice doreşte, fără ajutor.

Lasă-l să ia decizii

Transmite-i mereu celui mic mesajul că îl iubeşti în mod necondiţionat, aşa cum este. Lasă-l să ia decizii sigur. Este normal să greşească, să corecteze singur aceste greşeli şi să înveţe din ele. Fă-l să înţeleagă că timiditatea va trece la un moment dat şi că, pentru asta, este nevoie de exerciţiu.

Laudă-l fără teamă

Lipsa de încredere vine din sentimentul că nu poate face nimic cu propriile forţe. Demonstrează-i că are motive să fie admirat şi laudă-l pentru ceea ce face bine. Încurajează-l să vorbească despre reuşitele lui prietenilor, rudelor. Un moment important pentru un copil timid poate fi aniversarea zilei lui de naştere, la care să-i invite pe copiii pe care-i simpatizează şi de care nu îndrăzneşte să se apropie.

Deschide-i lumea

Când micuţul tău e suficient de mare şi de responsabil, cumpără-i un animăluţ de companie, un căţel sau o pisică. Studiile au arătat că animalele îi ajută pe copii să empatizeze mai uşor şi să fie mai calmi, mai comunicativi. Înscrie-l la cursuri care-i fac plăcere, cum ar fi unul de actorie sau de dans. Ajută-l să facă un sport de echipă. Sunt modalităţi excelente de a intra în dialog cu copii şi tineri de vârsta lui cu care, în mod obişnuit, n-ar fi îndrăznit să vorbească. Încurajează-l la concursuri, sărbătoreşte-i reuşitele şi fii alături de el, mai ales atunci când are un eşec, când lucrurile nu merg bine, încurajându-l să meargă mai departe.