Călătorii pe calea olfactivă: gemista

1 shutterstock 662539357 jpg jpeg

Imaginează-te în Grecia, la o tavernă uitată de timp şi de turişti. Masa în aer liber la care stai este pe o străduţă pavată şi împodobită cu magazine şi cafenele mici, din piatră albă. Soarele te mângâie jucăuş pe faţă, iar vreo două pisici dorm liniştite lângă masa ta, aşteptând să vină mâncarea. Arunci o privire pe meniul scris cu cretă pe o tăblie neagră: souvlaki, moussaka, keftethes, spanikopita şi da, asta e, gemista!

Gemista este muza ardeilor umpluţi de la noi. Mâncarea are origini orientale, provenind, din vremuri de demult, din vreo bucătărie din Damascus, de unde a călătorit cu caravanele negustorilor până în Constantinopole, iar mai apoi, de la turci, a traversat marea la greci. Astăzi este una dintre cele mai populare mâncăruri de pe insula Creta.

În esenţă, gemista presupune roşii, ardei, dovlecei şi vinete umplute, preparate în sos, la cuptor şi servite cu cartofi. Nu este, însă, obligatoriu ca toate aceste legume să fie incluse.

Ingrediente:

8 roşii • 4 ardei graşi verzi • 2 vinete medii • 2 dovlecei • 6 cartofi medii, curăţaţi de coajă şi tăiaţi în fâşii groase • 2 cepe roşii tăiate fin • 4 căţei de usturoi tăiaţi mărunt • 500 grame orez (pentru sarmale) • 1 conservă de roşii tăiate • 1 legătură de pătrunjel • 1 legătură de mentă • 2 linguri de pastă de roşii • 2 linguriţe de zahăr • 2 linguri de unt • sare • piper • ulei de măsline • 250 de grame carne de vită sau miel tocată (opţional).

Preparare:

Spală roşiile, ardeii, vinetele şi dovleceii. Taie părţile de sus ale roşiilor şi pune aceste felii deoparte. Scobeşte interiorul roşiilor cu o lingură şi pune-l într-un castron. Procedează la fel cu ardeii, vinetele şi dovleceii. Interiorul vinetelor şi dovleceilor taie-l în cubuleţe mărunte şi dă-l deoparte, în alt castron decât roşiile. Ardeii trebuie bine curăţaţi de seminţe şi de părţile albe. Asezonează aceste legume cu sare şi piper şi pune un vârf de linguriţă de unt în interiorul fiecăreia.

Prepară sosul pentru gemista astfel: într-un blender, pune conţinutul roşiilor curăţate, 5-6 linguri de ulei de măsline, pasta de roşii, zahărul, sare şi piper după gust, omogenizează totul şi lasă sosul deoparte.

Pasul următor este umplutura. Încinge puţin ulei de măsline într-o tigaie şi prăjeşte ceapa până ce devine gălbuie. Dacă preferi ca gemista ta să conţină carne, acum e momentul să o pui în compoziţie. Las-o pe foc până ce se evaporă toată zeama, amestecând mereu, apoi adaugă miezul mărunţit de la dovlecei şi prăjeşte-l cu ceapa la foc mediu, timp de un minut. La final, adaugă şi miezul de la vinete şi usturoiul şi ţine-le pe foc până se înmoaie. Încorporează orezul, apoi conserva de roşii şi asezonează cu sare şi piper. Cînd tot lichidul este absorbit, ia umplutura de pe foc şi adaugă verdeaţa.

Cu o lingură, umple legumele pentru gemista cu această umplutură şi aşează-le într-o tavă de copt. Împrăştie cartofii printre ele, asezonează cu puţină sare şi piper, adaugă sosul preparat mai devreme peste legume şi pune ficare "căpăcel" (vârful tăiat al legumei) pe leguma lui. Toarnă 2-3 phare de apă, acoperă tava cu o folie de aluminiu şi dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180 grade Celsius), timp de 60-75 de minute. La jumătatea limpului, scoate folia de aluminiu pentru ca legumele să prindă o crustă puţin crocantă.

Serveşte gemista caldă, cu puţin iaurt grecesc.



Recente

Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png