Cum să faci în casă lahmacun sau pizza turcească

Lahmacun este un preparat turcesc popular. Dacă ai vizitat Turcia, ai putut vedea oameni plimbându-se pe străzile pline de viață din Istanbul, cu astfel de pizza turcească în mână. Îţi arătăm cum să o prepari în propria bucătărie!

image

Asemănător unei pizza subţire, lahmacun, pronunțat lahamajoun, este un preparat crocant, cu un amestec de carne tocată, legume, usturoi şi chimen.

Poate fi prânzul perfect sau o cină grozavă. Lahmacun a fost popular de secole încoace în întreaga zonă mediteraneană, de la pizza italiană, la za'atar manaqish din Levant și lahmacun, cunoscută ca o specialitate armeană care a ajuns în Turcia.

Denumirea acestui preparat provine din termenul arab „lahma bi’ajeen‟, care înseamnă „aluat cu carne‟. Este frecvent în Turcia şi în diferite părți ale Levantului, unde s-a extins cândva Imperiul Otoman. Lahmacun este cunoscut și ca pizza armeană, pizza turcească, pizza libaneză, pizza arabă.

Ingrediente necesare pentru două porţii

Pentru foile de lahmacun:

260 g făină 

10 g drojdie uscată 

1 praf de sare 

15 g zahăr 

160 ml apă 

30 ml ulei 

Pentru umplutură: 

350 g tocată de vită 

1 ceapă 

2 roșii 

20 g pastă de tomate 

3 căței de usturoi 

sare 

piper 

chimen 

pătrunjel verde 

40 ml ulei de măsline 

Te-ar mai putea interesa:  VIDEO Kebab de pui la farfurie, reţeta turcească

Mod de preparare

Pentru aluat, combini făina cu drojdia uscată, sarea și zahărul. Torni treptat apa călduță, uleiul și începi să frămânți până obții un aluat care nu se mai ține de degete. Dacă este prea moale, mai poți adăuga făină. Acoperi aluatul și-l lași la crescut, într-un loc cald, până își dublează volumul. 

Pui în blender carnea, roșiile, descojite în prealabil, pasta de tomate, ceapa, cățeii de usturoi, sare, piper, chimen, pătrunjel verde, după gust și uleiul de măsline. Omogenizezi compoziția. 

Vezi si: Prepara baclava la tine acasă! O reţetă simplă, dar plină de arome

Împarți aluatul în jumătate și întinzi două foi. Ungi fiecare foaie cu umplutura de carne și le dai la cuptor, la 230 °C, zece minute. 

Extrapont

Pentru a face lahmacun, întinde amestecul de carne în strat foarte subțire peste aluat, apoi coace lahmacunul pentru scurt timp până când carnea este bine gătită și aluatul crocant pe margini. O altă variantă este să prepari amestecul de carne separat, iar foile într-o tigaie mare antiaderentă.

FOTO: Shutterstock