Cum să faci tort cu cartofi dulci şi ciocolată

Vremea bună din această perioadă te îmbie la întâlniri în familie la care le-ai putea servi celor dragi tort deosebit, cu cartofi dulci şi ciocolată.

image

La începutul sezonului cald, s-ar putea să te confrunţi cu lipsa de energie şi creşterea nivelului de stres. Consumul de surse de carbohidraţi bogaţi în nutrienţi, cum sunt cartofii dulci, ajută la scăderea nivelului de cortizol, hormonul stresului. În ciuda conţinutului mare de carbohidraţi, conţin o substanţă care creşte nivelul de adiponectină, un hormon răspunzător de reglarea nivelului de zahăr din corp. În acest fel, îţi vei putea ţine în frâu pofta de dulce. Cele mai indicate moduri în care poţi prepara cartofii este coacerea, fierbere sau gătirea la aburi, deoarece prin prăjire îşi pierd din proprietăţi. Acest tip de cartofi îţi aduc şi un plus de vitamina C şi potasiu, elemente nutritive care contribuie la reducerea stresului.

Ingrediente:

3 ouă

10 linguri zahăr

90 g unt topit

5 linguri de ulei

300 g cartofi dulci

1 plic praf de copt

200 g făină

40 g nucă măcinată

2 linguri cacao

½ linguriţă anason măcinat

Pentru sirop:

250 ml apă

2-3 linguri de zahăr

esență de rom

Pentru cremă:

200 g unt

280 g ciocolată neagră

2 linguri miere

250 g frişcă

topping de ciocolată, pentru decor

nuci pecan, pentru ornat

mentă proaspătă

Te-ar mai putea interesa: Desert în paşi. Tort de clătite cu cremă de brânză şi ciocolată

Mod de preparare

Pentru blat, mixezi ouăle cu zahărul până când se albesc și obții o spumă. Adaugi untul topit, uleiul și cartofii dulci răzuiți pe răzătoarea mică. Amesteci făina cu praful de copt, cacaua, anasonul măcinat și nuca, după care o adaugi treptat peste compoziția de cartofi dulci, mixând la viteza cea mai mică a mixerului.

Tapetezi o tavă rotundă și torni jumătate din compoziție. Dai tava la cuptor la foc mic, circa 25 de minute. Procedezi la fel cu restul de compoziţie.

Pentru sirop, amesteci apa cu zahărul și esența de rom. Aşezi pe un platou primul blat răcit şi-l insiropezi.

Vezi şi: Tort cu cremă de unt, caramel şi alune, un răsfăţ în doi, benefic pentru inimă

Pentru cremă, amesteci untul, ciocolata ruptă în bucăţi și mierea şi le ţii pe baie de aburi. Amesteci continuu până când se topesc ciocolata şi untul. Dai deoparte şi laşi la răcit, apoi adaugi frişca pe care o încorporezi amestecând uşor. O dai la frigider 30 de minute. La final, mixezi crema circa trei minute.

Acoperi cu jumătate din cremă primul blat, acoperi cu al doilea blat şi îl însiropezi. Întinzi restul de cremă peste tort şi dai tortul la frigider. La servire, ornezi cu nuci pecan, topping de ciocolată şi mentă.

FOTO: Shutterstock



Recente

clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg
shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg