Cum să găteşti cu cât mai puţin ulei. Înlocuitori la îndemână pentru a coace sau prăji fără ulei

1 shutterstock 22914718 jpg jpeg

Cum preţul uleiului este posibil să crească în viitor din cauza conflictului actual din Ucraina, n-ar fi rău să găsim variante chiar mai sănătoase de a folosi mai puţin ulei sau de a-l înlocui. Şi medicii recomandă reducerea sau eliminarea uleiului din dietă pentru îmbunătăţirea sănătăţii.

Grăsimea în genera; nu trebuie eliminată, dar uleiurile sunt considerate o grăsime procesată, lipsită de fibre. De ce ar fi mai bine să găteşti fără ulei? Acesta este singurul aliment care conţine 100% calorii. S-a demonstrat că uleiurile au un impact negativ asupra celulelor care căptuşesc arterele. Chiar dacă uleiul de măsline ar putea fi o opţiune mai bună, nu este superioară consumului de măsline întregi.

Uleiul nu este neapărat necesar pentru a găti. Există mai multe lucruri pe care le puteţi folosi în locul acestuia: apă, bulion, vin, sos de soia. Foloseşte doar 1-2 linguri cu acestea pentru ca legumele sau carnea să nu se lipească de tigaie când le sotezi. Dacă vrei să căleşti ceapă sau ciuperci, nici nu va trebui să adaugi ceva, pentru că ele elimină excesul de apă în timpul gătirii.

Cum să coci fără ulei

Uleiul este folosit la copt pentru a lega ingredientele. Veganii îl folosesc în locul ouălor, dar uneori îl înlocuiesc şi pe acesta cu piure de fructe sau unt de arahide. Piureurile de fructe care pot înlocui uleiul sunt cele de banane, mere, avocado, dovleac. Şi tahini, amestec de seminţe de susan prăjite ar putea fi de ajutor la copt, pentru că este mai subţire decât untul de arahide. Consistenţa se aseamănă puţin cu a uleiului şi ar putea fi folosit şi pentru coacerea pâinii. Pentru a evita lipirea de tavă în timpul coacerii, se poate recurge la hârtia de copt sau la tăvile din silicon.

Cum să prăjeşti fără ulei

Se pot obţine preparate crocante şi cu puţin ulei sau chiar fără grăsime. Un exemplu îl reprezintă cartofii prăjiţi fără ulei. Dacă vrei să adaugi puţină umiditate legumelor pe care vrei să le rumenşti la cuptor, pe hârtie de copt, înainte de a adăuga condimente, pune puţină zeamă de lămâie sau bulion. Chiar şi un ou ochi sau omletă se pot prepara cu puţin ulei sau cu un stop de apă, dacă ai o tigaie antiaderentă bună. O altă opţiune este să foloseşti o friteuză cu aer cald pentru a prăji sau coace fără ulei, obţinând totuşi un strat exterior crocant.

Citeşte şi:

Trucuri să consumi mai puţine grăsimi. Ce alimente au grăsimi bune

Untul de arahide te poate ajuta să slăbeşti, dacă ţii cont de aceste reguli simple!

Foloseşte oale şi tigăi antiaderente

Uleiul previne lipirea alimentelor. De aceea, vasele şi tigăile antiaderente precum teflonul sau oţelul inoxidabil vor rezolva această problemă. Pentru copt, aplică hârtie de copt sau cumpără tăvi de silicon.

FOTO: Shutterstock



Recente

pyjamas jpg
Exercitii de Pilates la perete  Sursa foto shutterstock 2439190907 jpg
Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg
toaletă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 528917929 jpg
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg
Budinca de fasole verde  Sursa foto shutterstock 1245157390 jpg
roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg