Cum să găteşti cu cât mai puţin ulei. Înlocuitori la îndemână pentru a coace sau prăji fără ulei

1 shutterstock 22914718 jpg jpeg

Cum preţul uleiului este posibil să crească în viitor din cauza conflictului actual din Ucraina, n-ar fi rău să găsim variante chiar mai sănătoase de a folosi mai puţin ulei sau de a-l înlocui. Şi medicii recomandă reducerea sau eliminarea uleiului din dietă pentru îmbunătăţirea sănătăţii.

Grăsimea în genera; nu trebuie eliminată, dar uleiurile sunt considerate o grăsime procesată, lipsită de fibre. De ce ar fi mai bine să găteşti fără ulei? Acesta este singurul aliment care conţine 100% calorii. S-a demonstrat că uleiurile au un impact negativ asupra celulelor care căptuşesc arterele. Chiar dacă uleiul de măsline ar putea fi o opţiune mai bună, nu este superioară consumului de măsline întregi.

Uleiul nu este neapărat necesar pentru a găti. Există mai multe lucruri pe care le puteţi folosi în locul acestuia: apă, bulion, vin, sos de soia. Foloseşte doar 1-2 linguri cu acestea pentru ca legumele sau carnea să nu se lipească de tigaie când le sotezi. Dacă vrei să căleşti ceapă sau ciuperci, nici nu va trebui să adaugi ceva, pentru că ele elimină excesul de apă în timpul gătirii.

Cum să coci fără ulei

Uleiul este folosit la copt pentru a lega ingredientele. Veganii îl folosesc în locul ouălor, dar uneori îl înlocuiesc şi pe acesta cu piure de fructe sau unt de arahide. Piureurile de fructe care pot înlocui uleiul sunt cele de banane, mere, avocado, dovleac. Şi tahini, amestec de seminţe de susan prăjite ar putea fi de ajutor la copt, pentru că este mai subţire decât untul de arahide. Consistenţa se aseamănă puţin cu a uleiului şi ar putea fi folosit şi pentru coacerea pâinii. Pentru a evita lipirea de tavă în timpul coacerii, se poate recurge la hârtia de copt sau la tăvile din silicon.

Cum să prăjeşti fără ulei

Se pot obţine preparate crocante şi cu puţin ulei sau chiar fără grăsime. Un exemplu îl reprezintă cartofii prăjiţi fără ulei. Dacă vrei să adaugi puţină umiditate legumelor pe care vrei să le rumenşti la cuptor, pe hârtie de copt, înainte de a adăuga condimente, pune puţină zeamă de lămâie sau bulion. Chiar şi un ou ochi sau omletă se pot prepara cu puţin ulei sau cu un stop de apă, dacă ai o tigaie antiaderentă bună. O altă opţiune este să foloseşti o friteuză cu aer cald pentru a prăji sau coace fără ulei, obţinând totuşi un strat exterior crocant.

Citeşte şi:

Trucuri să consumi mai puţine grăsimi. Ce alimente au grăsimi bune

Untul de arahide te poate ajuta să slăbeşti, dacă ţii cont de aceste reguli simple!

Foloseşte oale şi tigăi antiaderente

Uleiul previne lipirea alimentelor. De aceea, vasele şi tigăile antiaderente precum teflonul sau oţelul inoxidabil vor rezolva această problemă. Pentru copt, aplică hârtie de copt sau cumpără tăvi de silicon.

FOTO: Shutterstock