Cum să găteşti cu cât mai puţin ulei. Înlocuitori la îndemână pentru a coace sau prăji fără ulei

1 shutterstock 22914718 jpg jpeg

Cum preţul uleiului este posibil să crească în viitor din cauza conflictului actual din Ucraina, n-ar fi rău să găsim variante chiar mai sănătoase de a folosi mai puţin ulei sau de a-l înlocui. Şi medicii recomandă reducerea sau eliminarea uleiului din dietă pentru îmbunătăţirea sănătăţii.

Grăsimea în genera; nu trebuie eliminată, dar uleiurile sunt considerate o grăsime procesată, lipsită de fibre. De ce ar fi mai bine să găteşti fără ulei? Acesta este singurul aliment care conţine 100% calorii. S-a demonstrat că uleiurile au un impact negativ asupra celulelor care căptuşesc arterele. Chiar dacă uleiul de măsline ar putea fi o opţiune mai bună, nu este superioară consumului de măsline întregi.

Uleiul nu este neapărat necesar pentru a găti. Există mai multe lucruri pe care le puteţi folosi în locul acestuia: apă, bulion, vin, sos de soia. Foloseşte doar 1-2 linguri cu acestea pentru ca legumele sau carnea să nu se lipească de tigaie când le sotezi. Dacă vrei să căleşti ceapă sau ciuperci, nici nu va trebui să adaugi ceva, pentru că ele elimină excesul de apă în timpul gătirii.

Cum să coci fără ulei

Uleiul este folosit la copt pentru a lega ingredientele. Veganii îl folosesc în locul ouălor, dar uneori îl înlocuiesc şi pe acesta cu piure de fructe sau unt de arahide. Piureurile de fructe care pot înlocui uleiul sunt cele de banane, mere, avocado, dovleac. Şi tahini, amestec de seminţe de susan prăjite ar putea fi de ajutor la copt, pentru că este mai subţire decât untul de arahide. Consistenţa se aseamănă puţin cu a uleiului şi ar putea fi folosit şi pentru coacerea pâinii. Pentru a evita lipirea de tavă în timpul coacerii, se poate recurge la hârtia de copt sau la tăvile din silicon.

Cum să prăjeşti fără ulei

Se pot obţine preparate crocante şi cu puţin ulei sau chiar fără grăsime. Un exemplu îl reprezintă cartofii prăjiţi fără ulei. Dacă vrei să adaugi puţină umiditate legumelor pe care vrei să le rumenşti la cuptor, pe hârtie de copt, înainte de a adăuga condimente, pune puţină zeamă de lămâie sau bulion. Chiar şi un ou ochi sau omletă se pot prepara cu puţin ulei sau cu un stop de apă, dacă ai o tigaie antiaderentă bună. O altă opţiune este să foloseşti o friteuză cu aer cald pentru a prăji sau coace fără ulei, obţinând totuşi un strat exterior crocant.

Citeşte şi:

Trucuri să consumi mai puţine grăsimi. Ce alimente au grăsimi bune

Untul de arahide te poate ajuta să slăbeşti, dacă ţii cont de aceste reguli simple!

Foloseşte oale şi tigăi antiaderente

Uleiul previne lipirea alimentelor. De aceea, vasele şi tigăile antiaderente precum teflonul sau oţelul inoxidabil vor rezolva această problemă. Pentru copt, aplică hârtie de copt sau cumpără tăvi de silicon.

FOTO: Shutterstock



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg