Desert aromat. Baclava cu nucă, una dintre vedetele culinare ale toamnei
Preparatele dulci turceşti sunt cunoscute pentru dulceaţa şi aromele intense. Îţi arătăm cum să faci mai uşor, în propria bucătărie, baclava cu nucă.
Nucile se numără printre roadele-vedetă ale toamnei. Pe lângă faptul că schimbă radical deserturile de sezon, inclusiv baclavaua, nucile sunt surse importante de acizi graşi Omega-3, care îmbunătăţesc funcţia creierului, combătând stresul şi reducând riscul de depresie. Nucile îmbunătăţesc şi calitatea somnului. Reprezintă o sursă bună de melatonină (hormonul somnului). Mai multe studii au arătat că persoanele care mănâncă des nuci şi preparate culinare care le conţin sunt mai puţin predispuse la boli cardiovasculare, comparativ cu cei care nu mănâncă deloc.
Ingrediente
230 g unt
500 g foi de aluat
250 g nuci măcinate
½ linguriţă de scorţişoară
½ linguriță ienibahar măcinat
¼ linguriăţă nucşoară măcinată
Pentru sirop:
250 g zahăr
150 g miere
240 ml apă
scorţişoară
½ lămâie, feliată
2 linguri suc de lămâie
2 picături apă de trandafiri, opțional
50 g nuci măcinate, pentru decor
Mod de preparare
Laşi la dezgheţat foile. Amesteci nucile măcinate cu scorțișoara, ienibaharul și nucșoara. Tapetezi o tavă rotundă.
Pui o foaie de aluat pe foaia de copt pregătită. Ungi cu unt topit, apoi repeți până obții 12 straturi de foi.
Adaugi umplutura de nucă şi o întinzi. Continui cu restul de foi. Ungi cu unt topit, apoi repeți până obții încă 12 straturi de aluat.
Vezi şi: Sendvişuri de biscuiţi cu cremă de nucă. Alungă stresul şi te energizează!
Tai baclavaua pornind din mijloc spre margini pentru a forma deja feliile. Torni jumătate din untul rămas și-l uniformizezi. Introduci tava în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute la foc iute, apoi reduci intensitatea focului şi coci alte 30 de minute.
Pentru sirop, combini zahărul, mierea, apa, scorțișoara și lămâia pe foc mediu și la aduci la fierbere. Reduci focul și laşi la fiert alte zece minute. Înglobezi zeama de lămâie și apa de trandafiri în sirop.
Te-ar mai putea interesa: Tartă cu pere şi nuci, perfectă pentru cei ce evită fructele
Înainte de a turna siropul peste baclava, scoți feliile de lămâie. Cât timp baclavaua este încă fierbinte, torni siropul peste ea.
Laşi la răcit cel puţin patru ore sau peste noapte. Înainte de servire, ornezi cu nuci măcinate.
FOTO: Shutterstock