Desert aromat. Baclava cu nucă, una dintre vedetele culinare ale toamnei

Preparatele dulci turceşti sunt cunoscute pentru dulceaţa şi aromele intense. Îţi arătăm cum să faci mai uşor, în propria bucătărie, baclava cu nucă.

image

Nucile se numără printre roadele-vedetă ale toamnei. Pe lângă faptul că schimbă radical deserturile de sezon, inclusiv baclavaua, nucile sunt surse importante de acizi graşi Omega-3, care îmbunătăţesc funcţia creierului, combătând stresul şi reducând riscul de depresie. Nucile îmbunătăţesc şi calitatea somnului. Reprezintă o sursă bună de melatonină (hormonul somnului). Mai multe studii au arătat că persoanele care mănâncă des nuci şi preparate culinare care le conţin sunt mai puţin predispuse la boli cardiovasculare, comparativ cu cei care nu mănâncă deloc.

Ingrediente

230 g unt

500 g foi de aluat

250 g nuci măcinate

½ linguriţă de scorţişoară

½ linguriță ienibahar măcinat

¼ linguriăţă nucşoară măcinată

Pentru sirop:

250 g zahăr

150 g miere

240 ml apă

scorţişoară

½ lămâie, feliată

2 linguri suc de lămâie

2 picături apă de trandafiri, opțional

50 g nuci măcinate, pentru decor

Mod de preparare

Laşi la dezgheţat foile. Amesteci nucile măcinate cu scorțișoara, ienibaharul și nucșoara. Tapetezi o tavă rotundă.

Pui o foaie de aluat pe foaia de copt pregătită. Ungi cu unt topit, apoi repeți până obții 12 straturi de foi.

Adaugi umplutura de nucă şi o întinzi. Continui cu restul de foi. Ungi cu unt topit, apoi repeți până obții încă 12 straturi de aluat.

Vezi şi: Sendvişuri de biscuiţi cu cremă de nucă. Alungă stresul şi te energizează!

Tai baclavaua pornind din mijloc spre margini pentru a forma deja feliile. Torni jumătate din untul rămas și-l uniformizezi. Introduci tava în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute la foc iute, apoi reduci intensitatea focului şi coci alte 30 de minute.

Pentru sirop, combini zahărul, mierea, apa, scorțișoara și lămâia pe foc mediu și la aduci la fierbere. Reduci focul și laşi la fiert alte zece minute. Înglobezi zeama de lămâie și apa de trandafiri în sirop.

Te-ar mai putea interesa: Tartă cu pere şi nuci, perfectă pentru cei ce evită fructele

Înainte de a turna siropul peste baclava, scoți feliile de lămâie. Cât timp baclavaua este încă fierbinte, torni siropul peste ea.

Laşi la răcit cel puţin patru ore sau peste noapte. Înainte de servire, ornezi cu nuci măcinate.

FOTO: Shutterstock



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg