Desertul zilei. Prăjitură de morcovi cu nuci
Această rețetă clasică de prăjitură cu morcovi are tot ce ţi-ai dori de la un desert în sezonul rece: mirodenii subtile, aromă dulce morcov, nuci crocante și o glazură de ciocolată reconfortantă.
Ştiai că un consumul regulat de morcovi reduce colesterolul şi previne bolile de inimă şi un posibil atac de cord. Dacă te-ai obişnuit să-i adaugi în supe, ciorbe sau mâncăruri, îţi propunem şi un desert cu morcovi.
Datorită proprietăţilor antispeptice şi antibacteriale, morcovii ajută şi la creşterea imunităţii. Prin consumul regulat de morcovi, vei reuşi să-ţi întăreşti sistemul imunitar. Este o legumă care conţine multe fibre. Acestea ajută la reglarea tranzitului intestinal şi la o mai bună digestie. Stimulează secreţia sucului gastric şi peristaltismul.
Nu doar morcovii n-ar trebui să lipsească din dietă, mai ales din cea a cardiacilor, ci şi nucile. Acestea sunt surse importante de antioxidanţi şi acizi graşi Omega-3, ceea ce reduce riscul de boli cardiovasculare. Consumul zilnic de nuci scade acest risc cu până la 40%.
Ingrediente
3 ouă
220 g zahăr pudră
100 ml ulei
300 g făină
1plic praf de copt
½ linguriţă scorţişoară
50 ml lapte
5 morcovi
100 g miez de nucă
Pentru glazură:
1 tabletă ciocolată albă
50 g unt
Pentru decor:
1/2 tabletă ciocolată amăruie
25 g unt
jumătăţi de nuci
Mod de preparare
Toci nucile şi dai morcovii pe răzătoarea fină. Mixezi ouăle întregi cu zahărul până când ouăle se albesc, apoi încorporezi uleiul. Amesteci făina cu scorţişoara şi praful de copt stins, apoi înglobezi treptat laptele. La final, adaugi morcovii şi nuca.
Vezi şi: Rulouri cu morcovi şi scorţişoară
După ce ai omogenizat compoziţia, o treci într-o tavă tapetată şi o dai la cuptor aproximativ 45 de minute.
Pentru glazură, topeşti pe baie de aburi ciocolata albă în amestec cu untul. După coacerea prăjiturii, cât este caldă încă, o acoperi cu un strat uniform de ciocolată albă, topită. Din loc în loc, pui jumătăţile de nucă, apoi laşi totul la răcit.
Te-ar mai putea interesa: Chec cu dovleac, stafide şi nuci
Pentru decor, topeşti pe baie de aburi ciocolata amăruie şi untul, apoi, când glazura s-a răcit şi s-a întărit, decorezicu ciocolata amăruie topită.
FOTO: Shutterstock