Gogoşi cu cartofi violeţi. Dă-le o şansă!
Sunt gogoşi după formă, dar par altceva. Sunt violete, însă conţin cartof dulce. Dă-le o şansă şi pune la încercare această reţetă puţin diferită de gogoşi!
Cartofii dulci, violeţi au mai multe elemente nutritive şi proprietăţi antioxindate, similar altor fructe şi legume de culoare violet. Îi poţi adăuga în smoothie-uri, produse de patiserie sau copţi. Copiii îi apreciază mai puţin, dar odată ce îi incluzi în preparate dulci, precum gogoşile, vor fi apreciaţi la adevărata valoare.
Aluatul cu cartofi violeţi nu va arăta ca acela obișnuit de gogoși, ci mai degrabă cu unul de consistența unei prăjituri. Dacă ţi se pare mai uşor, în loc să prăjeşti gogoşile, le poţi pune într-o tavă tapetată pe care o introduci la cuptor.
Ingrediente pentru 25 de bucăţi
500 g făină
300 g cartofi mov
zeamă de lămâie
100 g unt
100 ml lapte
2 linguriţe zahăr
2 ouă
30 g drojdie proaspătă
ulei, pentru prăjit
Te-ar mai putea interesa: Aşa pregăteşti cele mai bune Paczki: gogoşi poloneze din aluat fraged şi gustos
Mod de preparare pas cu pas
1. Amesteci drojdia cu o linguriţă de zahăr. Fierbi cartofii în coajă, apoi îi cureţi, îi razi sau îi zdrobeşti şi-i stropeşti cu puţină zeamă de lămâie pentru a-şi recăpăta culoarea.
2. După răcire, îi combini cu drojdia, ouăle, laptele, restul de zahăr, untul topit, sarea şi făina. Omogenizezi aluatul cu lingura, apoi îl frămânţi cu mâna, până se desprinde de mână. Îl laşi la crescut, un sfert de oră.
Vezi şi: Cum să faci cele mai delicioase gogoşi cu mere şi scorţişoară
3. Întinzi aluatul în foaie potrivită din care tai rondele cu un pahar. Cu ajutorul unui pahar mai mic, tai rondelele în centru. Le laşi să crească încă o jumătate de oră.
4. Le prăjeşti câte 3-4 minute pe fiecare parte şi le scoţi pe prosop de hârtie absorbant.
FOTO: Shutterstock