Masa de Paște pe gustul tuturor! Iată câteva idei delicioase pentru o masă complet tradițională pascală

Pentru o masă de Paște perfectă, am pregătit o colecție de rețete care să fie apreciate de întreaga familie și de toți prietenii. De la preparate tradiționale la combinații rapide, toate sunt perfecte pentru o sărbătoare specială.

Sărbătorile de Paște sunt despre familie, bucurie și mese îmbelșugate. Iar ouăle umplute, ciorba și drobul de miel sunt vedetele meselor festive și în topul preferințelor iubitorilor de preparate pascale. La fel și tartele, ruladele sofisticate și fripturile apetisante. Gătește-le pe toate! Fiecare dintre cele 10 rețete este simplu de preparat, convinge-te!

Bunătăți pentru masa de Paște

Ouă umplute

image

3 porții

10’

dificultate mică

Ingrediente:

6 ouă fierte

80 g maioneză

6 măsline negre, fără sâmburi

6 măsline verzi, fără sâmburi

1 castravete mic

Tai ouăle în jumătate, scoți gălbenușurile și le razi, apoi le amesteci cu maioneza. Umpli albușurile cu această compoziție. Tai măslinele în jumătate, pe lung, și le feliezi. Pui feliile alternativ peste ouă și așezi lângă ele castravetele feliat, tăiat în patru bucăți. Le așezi pe un platou și decorezi după imaginație.

Ciorbă de miel

image

4 porții

1 h

dificultate medie

Ingrediente:

800 g carne de miel

2 morcovi

1 păstârnac

1 ceapă

500 ml smântână

2 gălbenușuri

sare

piper

tarhon

30 ml ulei

1 l borș crud

Speli carnea, o porționezi și o pui la fiert în apă. O lași să dea un clocot pentru a îndepărta spuma, apoi arunci apa, speli carnea și o pui din nou la fiert în 6 litri de apă. Adaugi sare după gust și îndepărtezi spuma ori de câte ori este necesar.

Separat, cureți legumele, le toci și le călești în ulei încins până încep să se înmoaie. Când carnea este pe jumătate fiartă, adaugi legumele călite. Condimentezi cu sare și piper după gust. După ce legumele au fiert, adaugi borșul fierbinte și mai lași la fiert 10 minute.

Combini smântâna cu gălbenușurile, torni peste ele treptat un polonic de ciorbă, amesteci bine, apoi torni compoziția în oală. Lași să dea un clocot, presari tarhon tocat și stingi focul.

Drob de miel

image

8 porții

1 h 30’

dificultate medie

Ingrediente:

1 kg măruntaie de miel

3 cepe

30 ml ulei

6 ouă crude

4 ouă fierte

2 frunze de dafin

2 felii de pâine

60 ml lapte

sare

piper

mărar

Speli măruntaiele și le dai un clocot în apă. După ce se ridică spuma, arunci apa, speli măruntaiele și le pui din nou la fiert în apă cu sare. Iei spuma ori de câte ori este necesar și le fierbi până se pătrund. Le scoți și le lași la răcit.

Separat, călești ceapa tocată în ulei până când se înmoaie. Treci măruntaiele prin mașina de tocat, le amesteci cu ceapa, adaugi feliile de pâine înmuiate în lapte și stoarse, ouăle, mărarul tocat și condimentezi cu sare și piper.

Pui jumătate din compoziție într-o tavă tapetată, așezi ouăle fierte, unul după altul, apoi întinzi restul de compoziție și dai tava la cuptor, la 180 °C, pentru 50 de minute.

Ruladă rapidă

image

6 porții

1 h

dificultate medie

Ingrediente:

800 g carne tocată (amestec vită și porc)

2 cepe

2 ouă crude

4 ouă fierte

sare

piper

boia de ardei

oregano

Dai cepele prin răzătoare și le amesteci cu carnea tocată. Adaugi ouăle crude, sare, piper, boia și oregano după gust și omogenizezi.

Pui jumătate din compoziție într-o tavă tapetată, așezi ouăle fierte, descojite, apoi întinzi restul de compoziție. Acoperi tava cu folie de aluminiu și o dai la cuptor, la 180 °C, pentru 30 de minute. Îndepărtezi folia și mai ții rulada la cuptor încă 20 de minute, până se rumenește.

Minitarte cu spanac 

image

8 porții

45’

dificultate medie

Ingrediente:

1 foaie aluat foitaj

1 ceapă

200 ml smântână pentru gătit

100 ml lapte

3 ouă

200 g spanac proaspăt

100 g brânză sărată

sare

piper

30 ml ulei

Toci ceapa și o călești în uleiul încins până când devine sticloasă. Adaugi apoi spanacul tocat și ții pe foc până când scade apa lăsată. Dai deoparte și lași la răcorit. Amesteci smântâna cu laptele, brânza rasă, ouăle bătute, adaugi spanacul și condimentezi cu sare și piper, după gust. Decupezi din aluat cercuri rotunde de mărimea tăvilor de minitarte. Le așezi în forme, inclusiv pe margini. Pui compoziția și dai tava la cuptor, la 180 °C, timp de 30 de minute, până când se rumenesc minitartele.

Friptură de miel cu legume 

image

4 porții

1 h

dificultate medie

Ingrediente:

1 pulpă de miel

2 cepe

3 morcovi

200 ml vin roșu

30 g pastă de tomate

4-5 căței de usturoi

rozmarin

cimbru

sare

chilli (opțional)

10 ml ulei

Speli carnea și o porționezi. Zdrobești cățeii de usturoi și îi amesteci cu cimbru, sare, uleiul și, opțional, chilli. Ungi carnea cu acest baiț și o lași la marinat cel puțin trei-patru ore. Așezi carnea în tavă, torni vinul în care ai dizolvat pasta de tomate și completezi cu apă cât să acoperi carnea. Așezi în tavă crenguțele de rozmarin și legumele tăiate bucăți și dai friptura la cuptor, la 180 °C, timp de o oră. Întorci carnea și o mai lași încă 30 de minute, până când se pătrunde.

Tartă cu praz 

image

6 porții

1 h

dificultate medie

Ingrediente:

1 foaie aluat foitaj

200 g praz

60 g unt

4 ouă crude

3 ouă fierte

450 ml smântână pentru gătit

40 g brânză tare

sare

Cureți prazul și-l feliezi, apoi îl călești în unt, păstrând câteva bucăți crude. Când s-a înmuiat, îl dai deoparte și, după ce s-a răcorit, îl amesteci cu smântâna, ouăle crude, brânza rasă și sare, după gust. Pui aluatul într-o formă rotundă, tapetată, inclusiv pe margini. Pui compoziția și așezi din loc în loc bucățile de praz păstrate. Dai tava la cuptor, la 190 °C, timp de 20 de minute, apoi o scoți, pui deasupra ouăle fierte, tăiate jumătăți, și dai din nou tava la cuptor pentru 10 minute, până când se rumenește tarta.

Ruladă de miel 

image

6 porții

1 h

dificultate medie

Ingrediente:

1 pulpă de miel dezosată

sare

piper

6 căței de usturoi

30 ml ulei

cimbru

rozmarin

300 ml vin alb

Zdrobești cățeii de usturoi și îi amesteci cu uleiul, sarea, piperul și cimbrul. Ungi carnea cu acest baiț pe ambele părți, apoi o rulezi și o legi strâns cu sfoară. Așezi rulada într-o tavă tapetată, torni vinul și completezi cu apă cât să umpli tava pe jumătate. Așezi crenguțele de rozmarin, acoperi tava cu o hârtie de copt și dai rulada la cuptor, la 180 °C, timp de 45 de minute. Îndepărtezi apoi folia, întorci rulada și o lași la rumenit alte 20 de minute.

Supă cu ou și cârnați 

image

4 porții

1 h

dificultate medie

Ingrediente:

3 cârnați de pui

3 cartofi

1 l supă de pui

2 frunze de dafin

60 g unt

2 cepe

½ țelină

2 morcovi

3 căței de usturoi

4 felii de pâine

150 ml smântână pentru gătit

3 ouă fierte

sare

pătrunjel

oțet

Feliezi cârnații, cureți cartofii și-i tai cubulețe. Le combini într-o cratiță, torni peste ele un litru de apă, adaugi sare, după gust, și o frunză de dafin. Le fierbi la foc mic timp de 20 de minute.

Cureți cepele, morcovii și țelina. Toci cepele și țelina, iar morcovii îi feliezi. Topești untul într-o cratiță și călești legumele șase-șapte minute, amestecând constant. Adaugi apoi cățeii de usturoi pisați și mai călești un minut, apoi torni supa de pui. Amesteci bine, inclusiv pe fundul cratiței, și lași să fiarbă 15 minute.

Strecori cartofii și cârnații și-i adaugi în supă, împreună cu frunza de dafin rămasă. Adaugi pâinea și mai condimentezi cu sare și piper, după gust. Mai fierbi alte 10 minute, apoi scoți frunza de dafin. Torni smântâna și mai lași să dea un clocot.

Servești supa cu ouăle fierte, tăiate bucăți, pătrunjel și oțet, după gust.

Friptură de miel la tavă 

image

6 porții

3 h

dificultate medie

Ingrediente:

3 kg carne de miel

6 căței de usturoi

2 frunze de dafin

3 crenguțe de rozmarin

150 ml vin roșu

300 ml supă clară

6-7 roșii cherry

sare

piper

Încingi cuptorul la 160 °C. Tai carnea de miel în bucăți. Pisezi cățeii de usturoi și ungi cu ei carnea de miel, pe care o așezi în tavă și o condimentezi cu sare și piper, după gust.

Așezi în tavă frunzele de dafin, crenguțele de rozmarin și torni vinul combinat cu supa. Acoperi tava cu o folie de aluminiu și o dai la cuptor, la foc minim, timp de două ore. Scoți apoi folia și dai din nou tava la cuptor pentru încă o oră, având grijă să stropești constant friptura cu sosul din tavă. Cu 15 minute înainte de a scoate friptura, așezi roșiile cherry în tavă.

@shutterstock



Recente

Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg