Împletitură cu stafide şi fulgi de migdale, de nelipsit de pe masa de Paşti
Pregătirile pentru masa de Paşte sunt în toi. Nu lipsesc nici împletiturile cu stafide, pufoase şi dulci, preferatele tuturor, mai ales ale celor mici.
O împletitură grecească numită tsoureki, poate fi unul dintre preparatele dulci, pufoase de pe masa ta de Paşti. Se aseamănă brioşei şi are variante în mai multe ţări, Armenia, Azerbaijan, Turcia, Bulgaria, dar şi România. Ca majoritatea rețetelor grecești, poate să difere în funcţie de locul în care este pregătită. În Peloponez, se numeşte moraia, iar în Corfu, fougatsa. Prepararea împletiturii tsoureki îţi poate lua mai mult timp, dar este foarte apreciată.
Ingredientele de care ai nevoie pentru împletitura cu stafide
½ kg făină
30 g drojdie proaspătă
125 ml ulei
50 g unt
150 g zahăr
300 ml lapte
4 gălbenuşuri
coaja rasă de la o portocală bio
1 plic zahăr vanilat
100 g stafide
2 linguri miere
fulgi de migdale
Te-ar mai putea interesa: Ştrudel cu stafide şi mac, un desert de răsfăţ
Modul de preparare al împletiturii cu stafide
Amesteci drojdia cu puţin zahăr, puţin lapte cald şi o lingură de făină. Laşi la dospit o jumătate de oră. La final, combini acest amestec cu restul de făină şi lapte, cu gălbenuşurile, zahărul vanilat, coaja de portocală.
Frămânţi şi, treptat, adaugi zahărul, apoi uleiul şi untul. După omogenizare, laşi aluatul la crescut, alte 30 de minute.
Încorporezi stafidele hidratate. Tai aluatul în jumătate, formezi două suluri pe care le împleteşti. Aşezi împletitura într-o tavă tapetată şi o mai laşi la crescut o jumătate de oră.
Vezi şi: Plăcintă împletită cu mere şi stafide
Introduci tava la cuptor până aluatul se rumeneşte frumos. După coacere, ungi împletitura cu miere şi o presari cu fulgi de migdale întregi şi zdrobiţi.
FOTO: Shutterstock