Palmieri dulci pentru dimineţi pline de energie

Când eşti pe fugă dimineaţa şi nu mai ştii ce să pui repede pentru gustările de peste zi ale celor dragi sau proprii, câţiva palmieri dulci gata pregătiţi te scot din impas. Vezi pentru ce alte preparate dulci poţi folosi această reţetă de aluat!

image

Savuraţi la un ceai sau o cafea, la cele două gustări de-a lungul zilei, aceşti palmieri dulci îţi aduc energie când simţi că ai nevoie de o pauză. Pentru a-i prepara, foloseşte o reţetă de aluat pe care o poţi pregăti şi pentru plăcinte şi rulouri cu diverse umpluturi cu fructe, gemuri, brânză de vaci.

În timpul pregătirii aluatului, vei vedea că este nevoie să-l împătureşti de câteva ori. Acest pas este necesar pentru a se forma foiţele acelea crocante în timpul coacerii. Nu sări nici peste etapa în care ţii aluatul la frigider! Numai aşa grăsimea se poate întări puţin, fără a îngheţa, iar foaia va putea fi întinsă uşor, cu mai puţină făină pe blatul de lucru.

Ingredinte pentru două-trei tăvi

200 g unt

1 ou

1 lingură zeamă de lămâie

½ linguriţă sare

120 ml lapte

300 g făină

120 g zahăr

1 lingură scorţişoară

unt, pentru unsul aluatului

Vezi şi: Fursecuri cu năut şi ciocolată

Mod de preparare

Freci jumătate din cantitatea de unt. Adaugi oul, zeama de lămâie, sarea, laptele şi făina. Frămânţi până când aluatul se desprinde de mână, circa zece minute.

Presari făină pe masa de lucru şi întinzi o foaie de 5-6 mm grosime, în formă de dreptunghi, pe care o laşi 10 minute. Tai superficial cu cuţitul aluatul în trei, pe latura mai lungă. Ungi părţile de la margini cu untul moale rămas. După aceea, aduci, pe rând, părţile de la margine către mijloc.

Întinzi din nou o foaie de 5-6 mm grosime, pe care o îndoi pe jumătate, de două ori la rând, pentru a obţine mai multe foi suprapuse. Dai aluatul la frigider, 20 de minute, învelit în foaie alimentară.

Te-ar mai putea interesa: Desert de post. Fursecuri fragede, cu gem

La final, întinzi o foaie subţire pe care o ungi cu unt. Presari 80 g zahăr şi scorţişoara. Rulezi până la mijloc, apoi din partea opusă până la jumătatea foii. Feliezi ruloul. Tapetezi o tavă şi preîncălzeşti cuptorul. Aşezi palmierii în tavă, îi dai cu zahărul rămas şi-i coci până se rumenesc.

FOTO: Shutterstock