Papanaşi cu dulceaţă de afine. Reţeta clasică
Oferă familiei şi prietenilor un desert care merge la suflet. Papanaşii, acele gogoși dulci cu brânză de vaci, obişnuiesc să dispară rapid după servire.
Mulți cred că denumirea acestui desert, papanaşi, provine din latinescul „pappa”, care înseamnă „hrană pentru copii”. Este îndrăgit printre preparatele dulci ale bucătăriei româneşti, fiind format din două părți: una mai mare, asemănătoare unei gogoși, și una mai mică, o sferă care se aşază deasupra gogoşii mari. Acestea sunt acoperite cu o cantitate generoasă de smântână și cu dulceață, cum este cea de afine din reţeta de mai jos. Dacă adori combinarea aromelor sărate cu cele dulci în deserturi, acesta este un preparat pe care, cu siguranță, trebuie să încerci să-l faci acasă!
Ce ingrediente sunt necesare
500 g brânză de vaci
4 ouă
100 g făină
1 plic zahăr vanilat
coajă de lămâie bio
ulei, pentru prăjit
dulceaţă de afine
smântână
Te-ar mai putea interesa: Aşa pregăteşti cele mai bune Paczki: gogoşi poloneze din aluat fraged şi gustos
Cum să-i prepari
Amesteci brânza de vaci cu gălbenuşurile, apoi încorporezi făina, coaja de lămâie şi zahărul vanilat.
Baţi albuşurile spumă tare şi le înglobezi în amestecul de brânză, cu mişcări uşoare, până obţii un aluat legat, nu prea tare. Din acesta modelezi bile pe care le aplatizezi uşor şi bile mai mici, pentru capac.
Citeste si: Reţeta de gogoşi fără drojdie. Rapidă, şi cu rezultate uimitoare!
Le prăjeşti în ulei încins până se ridică la suprafaţă sau se rumenesc frumos. Le scoţi pe hârtie absorbantă.
Le aşezi pe cele mici peste cele mari. Serveşti papanaşii calzi, cu smântână şi dulceaţă de afine.
FOTO: Shutterstock