Plăcintă cu ceapă verde. Idee de gustare săţioasă
Această plăcintă se poate prepara cu diverse umpluturi şi este ideală pentru gustările de peste zi. În varianta originală, se folosesc ceapă verde şi ouă fierte, dar se poate pune carne, brânză, spanac, varză.
Frunzele proaspete de ceapă verde sunt ingrediente comune în bucătărie. Merg foarte bine în tocăniţe, în combinaţie cu cartofi, morcovi, mazăre. Sunt bune şi în clătite sărate, în reţetele de paste, supe, sufleuri, dar şi într-o plăcintă cu ouă şi smântână.
Ceapa verde este bogată în sulf, o substanţă nutritivă care asigură la bună funcţionare a pancreasului. Acesta accelerează metabolismul şi, astfel, kilogramele în plus se vor topi mai repede, iar grăsimile nu se vor mai depozita. Mai mult, ceapa verde îţi aduce un plus de vitamina C, potasiu, calciu, fosfor şi fibre. Vitamina C este un antioxidant care protejează celulele, potasiul controlează presiunea sângelui, iar calciul şi fosforul menţin oasele sănătoase.
Ingrediente pentru patru porţii
Pentru aluat:
170 ml lapte cald
8 g drojdie uscată
20 g zahăr
5 g sare
2 gălbenușuri
300 g făină
60 g unt
Pentru umplutură:
5 ouă
1 legătură ceapă verde
50 ml smântână
sare
piper
1 ou crud
Vezi şi: Gogoşi aperitiv
Mod de preparare
Dizolvi drojdia în lapte cald și aștepți 10 minute, până când încep să se formeze bule la suprafață. Adaugi zahărul, gălbenușurile și sarea. Omogenizezi, încorporezi treptat făina și frămânți până când obții aluatul nu se mai ține de degete, apoi pui untul moale și frămânți alte 5-10 minute.
Lași aluatul să crească una-două ore la temperatura camerei, până când își dublează volumul.
Toci ouăle fierte și le amesteci cu smântâna, ceapa verde tocată și condimentezi cu sare și piper, după gust.
Te-ar mai putea interesa: Rulouri cu ouă şi bacon
Împarți aluatul în jumătate și întinzi câte o foaie. Pui umplutura, o nivelezi și așezi deasupra a doua foaie. Lipești bine marginile și așezi plăcinta într-o tavă tapetată. O lași să crească o jumătate de oră. O ungi cu oul bătut și o dai la cuptor, la 195 °C, pentru aproximativ 40 de minute, până se rumenește.
FOTO: Shutterstock