Plăcintă de gutui, reţeta pas cu pas
Descoperă cum se prepară pas cu pas acest preparat de sezon!
Ingrediente
Pentru blat
125 g unt
250 g făină
2 gălbenuşuri
1 praf sare
Pentru umplutură
300 g gutui
4 ouă
zeama de la o lămâie
300 g zahăr
100 g unt
zahăr pudră, pentru decor
Pentru blat, freci untul şi-l amesteci cu făina, apoi cu gălbenuşurile şi sarea. Frămânţi bine şi dai aluatul la frigider o jumătate de oră. Păstrezi o treime din aluat pentru decor. Pe restul îl întinzi şi-l aşezi într-o tavă tapetată şi-l înţepi din loc în loc.
Pentru umplutură, cureţi şi tai gutuile, le dai prin răzătoarea mică şi le amesteci cu zahărul şi cu puţină apă. Aşezi totul pe foc. După ce dă într-un clocot, reduci flacăra şi amesteci continuu, un sfert de oră. La final, trebuie să obţii un piure pe care-l răceşti. Îl combini cu ouăle, zeama de lămâie, zahărul şi cu untul frecat. Poţi trece amestecul printr-o sită pentru a avea un piure mai fin. Întinzi umplutura peste aluat şi o nivelezi.
Din aluatul păstrat întinzi o foaie pe care o tai fâşii. Le aşezi intercalat peste tartă, astfel încât să obţii un grilaj. O dai la cuptorul încins până se rumeneşte. O pudrezi cu zahăr după răcire.