Plăcintă împletită cu mere şi stafide

1 84881 original jpg jpeg

Scorţişoară, mere coapte şi stafide. Ce poate fi mai gustos într-o zi friguroasă de iarnă, decât o plăcintă caldă, care îţi îmbie mirosul, gustul şi văzul? Da, plăcinta împletită cu mere nu este doar gustoasă, ci şi foarte aspectoasă. Iată cum se prepară. 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

- 2 ouă

- 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)

- 100 g zahăr

- 250 ml lapte

- 60 g unt

- 525 g făînă

- 1/2 linguriţă sare

- esenţă de vanilie (sau orice aromă va place vouă)

Încearcă şi reţeta de papanaşi cu smântână şi dulceaţă, un deliciu din Moldova

Pentru umplutură:

- 1 kg mere

- 100-150 g zahăr (în funcţie de cât de dulci sunt merele)

- 1-2 linguri de amidon (în funcţie de cât de multă zeamă lasă merele)

- 1 pumn de stafide

- 1 linguriţă scorţişoară măcinată

Pentru uns plăcintă:

- 1 gălbenuş

- câteva linguri lapte rece

MOD DE PREPARARE

. Drojdia o amestecăm cu 1 lingură de zahăr, 50 ml lapte călduţ şi puţină făină. Omogenizăm şi lăsăm la loc călduţ până se umflă şi apar basicute la suprafaţă. 

Punem maiaua într-un bol, adăugăm apoi ouăle, restul de zahăr, sarea, untul topit şi răcit, esenţă de vanilie, laptele rămas şi făină puţin câte puţin. Frământam până se înglobează toate ingredientele şi obţinem un aluat elastic. Lăsăm la crescut până îşi dublează volumul. 

În funcţie de tipul de făină folosit sau de mărimea ouălor se mai adaugă făină dacă aluatul este prea moale sau lapte călduţ dacă

este prea vârtos.

Între timp, pregătim

.  

Se curată merele de cotoare şi seminţe. Se taie cubuleţe şi se pun într-o crăticioara. Adăugăm zahărul şi punem pe foc mic până se topeşte zahărul şi merele îşi lasă zeamă. Adaugă amidonul şi scorţişoară şi amestecă bine, dar cu atenţie, să nu se sfărâme merele. Când merele s-au înmuiat adaugă stafidele şi da deoparte de pe foc. 

Încearcă şi: Tort de biscuiţi fără coacere. Ingrediente simple, rezultat spectaculos!

Aluatul crescut se răstoarnă pe masă presărată cu puţină făînă şi se împarte în două părţi. Fiecare parte se întinde cu sucitorul într-o foaie subţire de cca 0.5 cm. Cu un cuţit bine ascuţit tăiem fâşii pe lateralele aluatului. 

image

Umplutura de mere, bine răcită, o repatizam pe mijlocul foii, între cele 2 rânduri de fâşii. Apoi începem să „împletim” făşiile, aducând câte una de pe fiecare parte şi suprapunându-le. Se procedează la fel cu a două bucată de aluat. 

Cu atenţie se pune plăcintă împletită într-o tavă tapetata cu hârtie de copt. Se lasă puţin la crescut, apoi se unge cu gălbenuşul de ou desfăcut cu câteva linguri de lapte rece. 

Tava se da la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilaţie) pentru cca 30 de minute, până placina se rumeneşte. Când se răceşte, se pudrează cu zahăr. 

Sursă: dulciurifeldefel.ro



Recente

Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg
shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg