Reţetă de post. Chiftele de vinete
Când ţii post sau te decizi să urmezi un regim fără alimente de origine animală, poţi pregăti aceste chiftele de vinete, simple şi gustoase.
Nu găteşti cu vinete prea des? Poate le vei vedea cu alţi ochi dacă vei afla că vinetele sunt o sursă bună de fibre, necesare menţinerii sănătăţii cardiovasculare. Mai precis, acoperă 8% din necesarul de fibre recomandat zilnic. Fibrele vor ajuta la îmbunătăţirea digestiei şi la scăderea în greutate.
Vinetele sunt bogate şi în elemente nutritive, însă au puţine calorii, de aceea este bine să le incluzi în dieta ta zilnică dacă vrei să slăbeşti. În plus, ajută şi la reducerea nivelului de colesterol rău şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui. Antioxidanţii au rolul de a preveni stresul oxidativ la nivelul sistemului cardiovascular, reducând riscul apariţiei atacului de cord sau a bolilor de inimă.
Ingrediente pentru două porţii
500 g vinete
1 ceapă
2 căței de usturoi
400 g fasole fiartă
sare
piper
200 g pesmet
50 ml apă
30 ml ulei
Te-ar mai putea interesa: Reţetă de post. Chifteluțe cu bulgur şi sos de roşii
Mod de preparare
Încingi jumătate din cantitatea de ulei, pui vinetele tocate, torni apa și lași până se caramelizează cubulețele de vinete. Adaugi apoi uleiul rămas, ceapa tocată și, după ce a devenit sticloasă, cățeii de usturoi pisați și mai ții încă 1 minut.
Pui toate ingredientele călite în blender, fasolea, sare, piper și oregano, după gust. Pasezi cât să se omogenizeze ingredientele, dar nu până se transformă în pastă.
Vezi și: Poftă de chifteluţe? Îţi arătăm cum să faci rapid pârjoale de ton!
Adaugi pesmet cât să obții o compoziție omogenă, dar nu să se prindă de degete.
Formezi chiftelele cu mâna umedă, le aplatizezi și le așezi într-o tavă tapetată. Le dai la cuptor, la 190 de grade, 25-30 de minute, până se rumenesc ușor.
FOTO: Shutterstock