Reţetă de post. Curry cu cartofi dulci şi năut
În perioada de post, găteşte mai des mâncăruri cu năut, o sursă bună de proteine vegetale. Acest curry cu cartofi dulci şi năut este un preparat uşor de făcut şi rapid.

Acest curry indian cu năut și cartofi dulci este dovada că poţi prepara un fel de mâncare delicios, sănătos din ingrediente simple și câteva condimente deosebite. Este atât de sățios și delicios, încât și aceia care preferă carnea îl savurează.
Cel mai simplu și rapid mod de a-l pregăti este cu năut de la conservă. Pur și simplu scurgi năutul și este gata de utilizare. Poți pune năut uscat la acest fel de mâncare, dar timpul de pregătire va crește considerabil. Lasă la hidratat năutul uscat cu multă apă rece, peste noapte. A doua zi, va avea un volum triplat.
Această reţetă conţine năut, o sursă bună de proteine vegetale, fier, fibre, vitamine. Din păcate, leguminoasele pot avea şi efecte neplăcute: balonare, flatulenţă. Modul de gătire te-ar putea ajuta să scapi de aceste probleme. Motivul pentru care leguminoasele sunt mai greu tolerate este faptul că unii carbohidrați complecși pe care îi conţin leguminoasele nu pot fi digerați, deoarece ne lipsește enzima alfa-galactozidază care îi transformă în carbohidrați simpli. În timpul preparării, poţi adăuga puţin oţet sau o lingură de bicarbonat de sodiu. Acidul acetic din oţet favorizează o asimilare mai bună a fierului din leguminoase, dar şi o mai bună digerare a acestora.
Ingrediente pentru două porţii
1 ceapă
2 căței de usturoi
10 g ghimbir proaspăt
40 g pastă de tomate
30 g pudră de curry
20 g garam masala
pudră de ardei iute
400 g lapte de cocos integral
500 g cartofi dulci
400 g năut, la conservă
coriandru verde
30 ml ulei
sare
piper
Te-ar mai putea interesa: Ciuperci sotate cu spanac
Mod de preparare
Încingi uleiul și călești ceapa tocată trei-patru minute, până devine sticloasă. Adaugi usturoiul pisat și ghimbirul ras, călești 1 minut, apoi pui pasta de tomate, pudra de curry, garam masala și pudră de ardei iute, după gust. Amesteci, apoi încorporezi laptele de cocos și lași să dea un clocot.
Vezi și: Legume cu usturoi. Preparatul ideal pentru zilele de post
Pui năutul, din conservă, cartoful dulce curățat și tăiat cubulețe, acoperi și lași să fiarbă până furculița pătrunde cu ușurință în cartofi. Asezonezi cu sare și piper, după gust, mai lași să dea un clocot și dai deoparte. Servești cu coriandru tocat.
FOTO: Shutterstock