Reţeta zilei - Plăcintă cu mac şi fructe

O plăcintă delicioasă, cea cu mac şi fructe uscate are un gust aparte. Trebuie s-o încerci!
Ai nevoie de:
Pentru foaie
500 g făină
80 g zahăr
200 ml lapte
20 g drojdie proaspătă
coajărasă de lămâie
1 praf de sare
60 ml ulei
1 linguriţă esenţă de vanilie
Pentru umplutură
250 ml lapte
200 g seminţe de mac
20 g griş
50 g zahăr
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 lingură rom,opţional
2 linguriţe zeamă de lămâie
150 g caise deshidratate,tăiate cubuleţe
150 g stafide galbene şi negre
100 g fistic
100 g zahăr pudră,pentru decor
Preparare:
Pentru aluat,combini făina,zahărul,laptele şi drojdia mărunţită. Omogenizezi şi laşi amestecul deoparte 10 minute. Adaugi coaja de lămâie,sarea,esenţa de vanilie şi uleiul în fir subţire. Frămânţi aluatul câteva minute,îl acoperi cu un prosop umed de bucătărie şi îl ţii într-un loc călduros ca să crească şi să îşi dubleze volumul.
Între timp,prepari umplutura. Macini seminţele de mac. Fierbi laptele,încorporezi seminţele de mac,grişul,zahărul şi esenţa de vanilie. Iei vasul de pe foc,acoperi cu un capac şi laşi compoziţia să se răcească,la temperatura camerei. Adaugi romul şi zeama de lămâie şi amesteci.
Întinzi aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină şi nivelezi compoziţia de mac,lăsând marginile neacoperite. Presari caisele,stafidele şi fisticul,apoi împătureşti aluatul şi suprapui o margine peste cealaltă. O aşezi într-o tavă tapetată,o acoperi cu un prosop umed de bucătărie şi o ţii la căldură 45 de minute. O dai la cuptorul încălzit,în prealabil,până se rumeneşte. Când s-a răcit complet,o pudrezi cu zahăr.
Sursă foto:Profimedia