Supă de peşte cu găluşte
O supă de peşte cu găluşte foarte uşoară este exact ceea ce ai nevoie după mesele îmbelşugate de Crăciun.
Pentru supa de peste cu galuste ai nevoie de:
1 kg peşte de apă dulce (crap, caras, păstrăv)
sare
piper
2 morcovi
2 cepe
1 ţelină mică
1 păstârnac
3 l apă
1 legătură pătrunjel
1 crenguţă rozmarin, opţional
frunze de dafin, opţional
Pentru găluşte
1 ou
1 linguriţă ulei
7-8 linguri griş
1 legătură pătrunjel
1 praf sare
Cum se prepară supa de peste cu găluste:
Cureţi peştele, îl speli şi-l porţionezi, apoi îl dai la fiert cu piper şi puţină sare. După un sfert de oră, îl scoţi, îl cureţi de pe oase, atât cât este posibil, şi-l desfaci în bucăţi. Tai morcovii în rondele, fiecare ceapă în patru, ţelina şi păstârnacul pe jumătate, apoi le pui şi pe ele la fiert 20 de minute.
Între timp, pregăteşti găluştele. Baţi bine oul, torni uleiul, presari puţină sare şi încorporezi grişul, în ploaie. Ar trebui să obţii o compoziţie de consistenţa smântânii, peste care amesteci şi pătrunjel tocat mărunt. După ce au fiert legumele, dai supa de pe foc şi scoţi bucăţile de ţelină şi de păstârnac. Pui peştele în oala de supă, potriveşti de sare şi pui iar supa pe foc timp de 10 minute. Apoi, cu o linguriţă, pui găluştele în supă şi le mai laşi la fiert până se ridică la suprafaţă.
Închizi focul, pui un capac şi după 10 minute presari pătrunjel tocat. Poţi servi supa şi cu rozmarin şi dafin, după preferinţă.