Tort Medovik, deliciul tău de weekend

1 medovik tort jpg jpeg

Când auzi cuvântul tort, te gândeşti imediat la ceva elaborat. Ei, nu este cazul tortului Medovik. Acest deliciu cu miere se prepară foarte uşor şi conţine puţine ingrediente.

Medovik este un tort în straturi, uşor pufoase, care se prepară pe bază de miere. Denumirea sa vine din limba rusă, unde cuvântul ”мёд”(mied) înseamnă miere.

Ingrediente pentru tort Medovik

400 g făină, 220 g zahăr, 100 g unt, 2 ouă, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, 2 linguri miere, 1 praf de sare

120 g zahăr pudră, ½ linguriţă esenţă de lămâie, 800 g smântână fermentată 30% grăsime, 1 linguriţă esenţă de vanilie

30 g nuci  

Pasul 1

Bate ouăle cu zahărul şi cu pra-ful de sare până când se deschid la  culoare.  Adaugă  untul  moale, mierea  şi  pune  cratiţa  pe  foc  mic, amestecând  continuu.  Lasă  să  ajun-gă  până  în  punctul  de  fierbere,  apoi închide  focul  şi  dă  cratiţa  deoparte. Pune  bicarbonatul  şi  amestecă,  iar compoziţia va creşte puţin în volum. 

Pasul 2

Adaugă  câte  o  lin-gură de făină, ameste-când după fiecare. După ce nu mai poţi omogeni-za  cu  lingura,  transferă aluatul pe blatul de lucru şi    încorporează    restul de  făină.  Frământă  până când  ai  obţinut  un  alu-at  moale,  dar  care  nu  se mai lipeşte de mâini. Îm-parte-l  în  6-10  bile  mai mici,  pe  care  le  vei  ţine 30  de  minute  în  frigider, pe un platou. 

Pasul 3

Întinde fiecare bilă de aluat într-o formă rotundă. Coace foile pe rând,  aşezate  pe  hârtie  de  copt,  înţepându-le  cu  o  furculiţă  din loc în loc. Ţine-le aproximativ 5-7 minute, la 170 °C. Foile se coc repede,  de  aceea  trebuie  să  fii  atentă  la  cuptor.  După  ce  sunt  gata, pune un capac sau o farfurie deasupra şi decupează pe margine. 

Pasul 4

Pune  resturile  rămase  de  la  foi  în  bolul  unui blender, adaugă nucile şi mixează până se fărâmi-ţează  bine.  După  care  pune  într-un  bol  încăpător smântâna, esenţele şi zahărul pudră. Mixează până când obţii o cremă pufoasă şi densă. Unge fiecare foaie  cu  crema  obţinută,  apoi  decorează-l  cu  pra-ful de nuci şi blat fărâmiţat. Lasă tortul să stea 20 de minute la temperatura camerei, apoi mută-l în frigider câteva ore sau peste noapte. 

Sursă foto: Shutterstock