Tort Medovik, deliciul tău de weekend
Când auzi cuvântul tort, te gândeşti imediat la ceva elaborat. Ei, nu este cazul tortului Medovik. Acest deliciu cu miere se prepară foarte uşor şi conţine puţine ingrediente.
Medovik este un tort în straturi, uşor pufoase, care se prepară pe bază de miere. Denumirea sa vine din limba rusă, unde cuvântul ”мёд”(mied) înseamnă miere.
Ingrediente pentru tort Medovik
400 g făină, 220 g zahăr, 100 g unt, 2 ouă, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, 2 linguri miere, 1 praf de sare
120 g zahăr pudră, ½ linguriţă esenţă de lămâie, 800 g smântână fermentată 30% grăsime, 1 linguriţă esenţă de vanilie
30 g nuci
Pasul 1
Bate ouăle cu zahărul şi cu pra-ful de sare până când se deschid la culoare. Adaugă untul moale, mierea şi pune cratiţa pe foc mic, amestecând continuu. Lasă să ajun-gă până în punctul de fierbere, apoi închide focul şi dă cratiţa deoparte. Pune bicarbonatul şi amestecă, iar compoziţia va creşte puţin în volum.
Pasul 2
Adaugă câte o lin-gură de făină, ameste-când după fiecare. După ce nu mai poţi omogeni-za cu lingura, transferă aluatul pe blatul de lucru şi încorporează restul de făină. Frământă până când ai obţinut un alu-at moale, dar care nu se mai lipeşte de mâini. Îm-parte-l în 6-10 bile mai mici, pe care le vei ţine 30 de minute în frigider, pe un platou.
Pasul 3
Întinde fiecare bilă de aluat într-o formă rotundă. Coace foile pe rând, aşezate pe hârtie de copt, înţepându-le cu o furculiţă din loc în loc. Ţine-le aproximativ 5-7 minute, la 170 °C. Foile se coc repede, de aceea trebuie să fii atentă la cuptor. După ce sunt gata, pune un capac sau o farfurie deasupra şi decupează pe margine.
Pasul 4
Pune resturile rămase de la foi în bolul unui blender, adaugă nucile şi mixează până se fărâmi-ţează bine. După care pune într-un bol încăpător smântâna, esenţele şi zahărul pudră. Mixează până când obţii o cremă pufoasă şi densă. Unge fiecare foaie cu crema obţinută, apoi decorează-l cu pra-ful de nuci şi blat fărâmiţat. Lasă tortul să stea 20 de minute la temperatura camerei, apoi mută-l în frigider câteva ore sau peste noapte.
Sursă foto: Shutterstock