Uscăţele dulci şi crocante, în stil italian. Sunt pe gustul tuturor

Când ai poftă de o gustare, nu alerga la primul magazin! Îţi dăm reţeta unor uscăţele crocante şi cu un gust deosebit cum numai deserturile de casă pot fi!

image

Aceste uscăţele sunt numite chiacchiere, un cuvânt care se traduce literal prin „vorbărie sau bârfă”.  Numele lor diferă de la o regiune la alta. De exemplu, în Toscana și în Liguria sunt cunoscute sub denumirea de „bugie”. Sunt servite, de obicei, cu o cremă dulce făcută cu ciocolată neagră, numită „sanguinaccio”,  și sunt recunoscute ca desert tradițional din Basilicata, în centrul Italiei.

Istoria lor este interesantă. În perioada Renașterii, în săptămâna care preceda Miercurea Cenușii, prima zi a Postului Mare, erau preparate aceste uscăţele dulci numite „grasso”, deoarece banchetele festive organizate în această perioadă erau abundente și pline de preparate mai grase, precum dulciurile prăjite.

Ingrediente pentru şase porţii

350 g făină

2 căni lapte călduţ

15 g drojdie proaspătă

1/2 lingură miere

2 linguri unt

1 linguriţă sare

ulei, pentru prăjit

zahăr pudră

Vezi şi: Aşa îşi încep ziua spaniolii! Cum să faci, pas cu pas, gogoși spaniole, cu scorţişoară

Mod de preparare

Dizolvi drojdia în laptele amestecat cu mierea. Cerni o treime din cantitatea de făină într-un bol, faci loc în mijloc şi torni laptele.

Adaugi sarea şi amesteci uşor. Freci untul şi-l înglobezi în aluat. Adaugi restul de făină şi frămânţi. Dacă aluatul este prea tare, mai torni puţin lapte. La final, aluatul trebuie să se desprindă de pe pereţii vasului.

Te-ar mai putea interesa: Trucurile care transformă alimentele prăjite în adevărate delicii

Acoperi şi laşi aluatul la loc cald, 45 de minute. Îl întinzi în foaie subţire pe care o tai în dreptunghiuri. Crestezi dreptunghiurile de două ori, pe lungime şi le prăjeşti în ulei încins. Le serveşti calde, cu zahăr pudră.

FOTO: Shutterstock